![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2012 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałem wykorzystać następujący kod ze strony:
jednak napotkałem na problem - chciałbym pobrać wartości wybranych opcji i wyświetlić je jako echo, a potem POSTem przesłać do bazy. Prosiłbym o pomoc jaki kod stworzyć, żeby gdzieś na stronie wyświetlić wartości z list. Próbowałem poniższego, ale nie działa...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie chcesz wyświetlić te dane po przesłaniu formularz po wybraniu opcji??
I chcesz przesłać formularz normalnie czy bez przeładowywania strony?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2012 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę wyświetlić tekst w dowolnym miejscu na bieżącej stronie, żeby zmieniał się zależnie od wybranej opcji z select'a. Wysłanie danych już dowolnie
Pomożesz jakoś? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy selectach brak "name", przez które się później do nich odwołujesz... No i oczywiście nie są w form z method=GET
|
|
|
![]()
|
|
Zamieniłem id na name i nadal nie działa.
O co chodzi Tobie w poniższym zdaniu? Jak mam zmienić swój obecny kod jeszcze? Cytat No i oczywiście nie są w form z method=GET
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
OK, teraz mi wyświetla się okienko z informacją jaką wartość z selecta wybrałem (dla obu selectów).
Tylko to nie wyjaśnia problemu jaki opisałem - chciałem, żeby na stronie wyświetlił się tekst, który będzie pokazywał tylko wartości wybierane dla selecta 'mark' Pomóżcie proszę, czuję, że jesteśmy blisko ![]() Poniżej cały obecny kod:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego nie potrzebny jest php, co więcej zmienna typu GET. Wystarczy HTML.
Dodaj pod selectami: oraz lekko zmodyfikuj funkcję, którą podałem.
|
|
|
![]()
|
|
Kurcze, już tak blisko...
![]() Tylko jak pisałem wcześniej, zależało mi na wyświetleniu na stronie napisu, tylko dla jednego selecta (mark), a nie dla ostatniego wybranego (tak jak jest w kodzie, który mi podałeś). Kolejną rzeczą byłoby jak do bazy sql przesłać informację do danego pola, jaka opcja select została wybrana dla 'mark' i 'series' ... |
|
|
![]()
|
|
A to jak już zapiszesz to w bazie danych to kwestia wyboru, albo opakujesz całość w <form>...</form>, albo prześlesz ajaxem. Chyba wiesz jak wysłać formularz? -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc
![]() Ostatnie pytanie: A jak wynik Twojej funkcji zapisać jako zmienną, żeby wrzucić przez polecenie INSERT INTO do bazy sql? |
|
|
![]()
|
|
To zależy, czy ma zapisywać w momencie wyboru pola select, czy po przesłaniu formularza. W pierwszym przypadku, ajax+php, w drugim czysty php wystarczy.
|
|
|
![]()
|
|
Pytanie: jak będzie wyglądał kod, który pozwoli mi zamienić opisywaną przez Ciebie funkcję wyświetlania wartości danego pola select na zmienną, którą umieszczę w formularzu do przesłania danych do tabeli sql? Czyli: wybiorę sobie odpowiednie pozycje z dwóch list i po naciśnięciu przycisku ma mi przesłać do bazy do dwóch pól informacje o wybranych wartościach selectów.
|
|
|
![]()
|
|
Funkcji nie musisz modyfikować. Dodaj ramy formularza do swojego kodu HTML.
Plik wynikowy wyslij.php: -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ok, mój kod wygląda tak i nie działa....
![]() pierwszy plik
form.php
Ten post edytował wojciechu 19.09.2012, 09:57:45 |
|
|
![]()
|
|
Co niby ma robić ten warunek?
Sprawdzasz czy $mark i $series zwraca true? Ten post edytował b4rt3kk 19.09.2012, 10:48:38 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 4 Dołączył: 11.08.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
znalazlem ten sam kod, ktory jest umieszczony w pierwszym poscie, jednak staram sie go przerobic tak by dzialal tylko z "radio". Chodzi mi o coś takiego:
czyli generalnie ma to działać identycznie jak omawiany skrypt, jednynie zamiast select/option ma być radio. Próbowałem przerobić skrypt http://www.appelsiini.net/download/jquery.chained.js jednak z JS nie jestem zbyt dobry. Ma ktoś pomysł lub wskazówki jak to przerobić? Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dodaj do powiązanego wyboru 'class' i zmień układ na taki jak w poście #7, żeby selecty miały swój 'name'.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 11:19 |