![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na wstępie zaznaczę że dopierouczę się tego języka, wiem że jest to banalny skrypt ale tak naprawdę mój pierwszy który coś robi ![]() Do wglądu pod adresem: http://vmedia.org.pl/php-img-lottery/ wystarczy odświerzyć stronę i na nowo będzie losowało obrazek. Kod:
Proszę napisać czy jest jakieś lepsze rozwiązanie napisania takiego skryptu oraz wasze sugestie i uwagi. Pozdrawiam, K.W. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a słyszałeś o array_rand ?
http://php.net/manual/en/function.array-rand.php -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
-------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a słyszałeś o array_rand ? Nie słyszałem o tym, mógłbys mi pokazać na jakimś prostym przykładzie jak to działa? rocktech, wydaje mi się że mniej więcej rozmiem jak działa ten kod, ale jak pisałem php uczę się od niedawna, funkcja glob jest mi nie znana, array_random też, ale myślę, że jak będę miał chwilke czasu to poczytam o tym i będę lepiej wiedział jak to stosować. Dzięki wielkie za porady ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Nie słyszałem o tym, mógłbys mi pokazać na jakimś prostym przykładzie jak to działa? RTFM do cholery: array_rand -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Czy stosowanie \ i { ma jakieś zalety czy to tylko upodobanie/ przyzwyczajenie? Wg mnie tak kod wygląda znacznie lepiej: -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@UP
Po prostu używał " zamiast ` ale dlaczego walił slashe.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@UP Jak już to :Po prostu używał " zamiast ` ale dlaczego walił slashe.... 1) ' (nie `) 2) backslashe (nie slashe). A czemu je "walił" to powinieneś wiedzieć... Swoją drogą wrzucać 15-linijkowy skrypt do działu oceny? Hm.... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 8 Dołączył: 10.08.2011 Skąd: Bełchatów Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
skrypt jak na początek dobry, chociaż jak pokazali da się krócej jeszcze
![]() ps. chlopaki ocencie ![]() ps2: wiecie ze raz jak nie dzialalo mi echo w funkcji to dalem print i dzialalo? bez sensu, nie ma przeciez chyba roznicy heh, off top zrobilem, ale git Niestety nie ma co oceniać za bardzo, a szkoda, idz w dobra strone i przyjdz za rok, ocenimy twojego cmsa, albo jakis wiekszy program ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co jeśli ocenić chciałaby to kobieta np. szef moderatorów? ![]() Cytat ps2: wiecie ze raz jak nie dzialalo mi echo w funkcji to dalem print i dzialalo? bez sensu, nie ma przeciez chyba roznicy heh, off top zrobilem, ale git Też tak miałem, ale później wytrzeźwiałem. Ten post edytował !*! 17.09.2012, 16:47:27 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
ej no dzięki śmiejcie się ze mnie, piszę przecież że dopiero się uczę... A dałem do oceny bo nie znalazłem innego pasującego działu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ej no dzięki śmiejcie się ze mnie, piszę przecież że dopiero się uczę... A dałem do oceny bo nie znalazłem innego pasującego działu. Nie z Ciebie, dobrze że się uczysz, chodzi o to że w tym dziale z reguły są pokaźniejsze skrypty do oceny, te kilka linijek to jest nic i nie ma co oceniać, wrzuć tego typu kod do przedszkola z zapytaniem czy można lepiej, bo w 99% zawsze można... Nie bierz tego tak osobiście, czasami się nabijamy, głównie z siebie ![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie słyszałem o tym, mógłbys mi pokazać na jakimś prostym przykładzie jak to działa? rocktech, wydaje mi się że mniej więcej rozmiem jak działa ten kod, ale jak pisałem php uczę się od niedawna, funkcja glob jest mi nie znana, array_random też, ale myślę, że jak będę miał chwilke czasu to poczytam o tym i będę lepiej wiedział jak to stosować. Dzięki wielkie za porady ![]() Poproś kogoś, niech Ci wytłumaczy jak działa funkcja... -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Trochę mnie to demotywuje, ale raczej się na poddam z php bo zainwestowałem w kurs troszkę, może nie dużo ale zawsze coś.
Do funkcji jeszcze nie doszedłem bo chcę sobie lepiej przyswoić to czego się nauczyłem do tej pory, a następny dział to właśnie funkcje, a mam wrażenie że jak pójdę teraz dalej to mi się to wszystko pomiesza. Dzięki za wskazówkę "!*!" na przyszłość takie żeczy będę wrzucał do przedszkola. Pozdrawiam, KW. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod:
robi praktycznie to samo co ten kod:
To dodam tak na marginesie bo napisałeś w 1 poście: Cytat Proszę napisać czy jest jakieś lepsze rozwiązanie napisania takiego skryptu Przykład działania: http://94.251.191.53/123.php Ten post edytował materkamil 20.09.2012, 17:34:15 -------------------- Strona o bezpieczeństwie komputerowym
http://www.materdefense.hostzi.com |
|
|
![]()
|
|
Ten kod:
robi praktycznie to samo co ten kod:
To dodam tak na marginesie bo napisałeś w 1 poście: Przykład działania: http://94.251.191.53/123.php Po co ten post? Autor wątku podał przykład działania jego skryptu, zostało mu wytłumaczone a twój link do skryptu nie prezentuje niczego więcej niż jego Cytat
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Cytat(materkamil) robi praktycznie to samo co ten kod: Teoretycznie. W praktyce się wywali, gdy nie znajdzie pliku, co zresztą lepiej pokazał rocktech.pl. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko w prostym przykładzie pokazałem jak można lepiej stworzyć ten sam skrypt o co autor pytał
@up: racja, ale można dodać jednego ifa i wszystko ok Ten post edytował materkamil 20.09.2012, 18:02:03 -------------------- Strona o bezpieczeństwie komputerowym
http://www.materdefense.hostzi.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:06 |