![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 1 Dołączył: 2.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Posiadam tabelę "artykuly" o takiej strukturze: id (int) | nazwa (varchar) | tresc (text) | data (int) Mam problem, ponieważ dodałem sporo artykułów, gdzie w treści (pole" tresc") podałem link URL do strony, którą przeniosłem na inną domenę. Chciałbym przy pomocy zapytania MYSQL zmienić wszystko w treści, co zawiera "http://www.strona.pl" na nową domenę. Czy da się to zrobić z poziomu zapytania do bazy? Coś w stylu str_replace() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro znasz nazwę funkcji to tak trudno w Google wpisać "mysql str_replace" i od razu masz wyniki ekwiwalentu.
Inna opcja to np. przy zmianie adresu i zgrywaniu bazy jeżeli ta jest w miarę mała można plik sql otworzyć na komputerze i zrobić proste znajdź i zamień. Jest to bezpieczniejsze bo niektóre kolumny mogą mieć akcje ON_UPDATE (aktualizacja daty). Ten post edytował markonix 16.09.2012, 11:47:47 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.05.2025 - 12:15 |