![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam dwa pytania: 1) Jeśli w akcji executeIndex pobieram kolekcję obiektów do zmiennej $books w ten sposób:
I następnie tworzę sobie nowy formularz, do którego przekazuję kolekcję obiektów w ten sposób:
Dostaję następujący komunikat o błędzie:
Rozumiem z tego, że mogę przekazać tylko jeden pojedynczy obiekt. W jaki sposób mogę przekazać listę obiektów aby wyświetlić każdy pojedynczy formularz z danymi jeden pod drugim oczywisćie w stanie edycji ? 2) Jak mogę w formularzu edycyjnym zmienić kolejność i wygląd wyświertlanych pól? Obecnie domyślnie Symfony (1.4) wyświetla mi pola jedno pod drugim. Jak mogę zrobić tak żeby pola wyświetlane mieć jedno obok drugiego , albo część pól w jednej kolumnie a część w drugiej kolumnie ? dzięki Ten post edytował damianooo 15.09.2012, 21:51:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad 2
Każde pola formularza można wyświetlać osobno http://www.symfony-project.org/forms/1_4/e...r-web-Designers Ad 1 Jeżeli chcesz edytować obiekty klasy Book to najłatwieszym sposobem jest stworzenie tabeli z formularzami a następnie wyświetlenie ich. Jeśli obiekty klasy Book byłyby powiązane z innym obiektem można stworzyć formularz edycji dla tego obiektu i umieścić formularze dla obiektu Book wewnątrz głównego formularza http://www.symfony-project.org/more-with-s...-Advanced-Forms. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@toffiak - Napisałeś coś takiego:
Cytat Jeżeli chcesz edytować obiekty klasy Book to najłatwieszym sposobem jest stworzenie tabeli z formularzami a następnie wyświetlenie ich. możesz mi podać przykład co masz na myśli mówiąc stworzenie tabeli z formularzami ? pewnie miałeś na myśli tablicę z formularzami a nie tabelę z formularzami ... ? Jak zrobię tak w AKCJI :
a tak w WIDOKU:
to wyświetla mi się kolejno 12 formularzy a powinny tylko 4 ... czemu tak się dzieje że mam powieloną 3krotnie ilość formularzy w liście w widoku ? dobrze to w ogóle robię ? dzięki za podpowiedz Ten post edytował damianooo 16.09.2012, 12:08:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to tylko literówka w podanym przykładzie ale powinno być z nawiasami kwadratowymi:
Sprawdź ile właściwie jest obiektów "books", ztego co pamiętam to sprawdzało się to tak.
Formularzy nie może być większa ilość niż pobranych obiektów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wilkie dzięki ... wszystko działa ... rozwiązanie wygląda następująco:
w formularzu MyBookForm dziedziczę po BookForm i w metodzie configure robię tak:
w akcji robię tak:
natomiast w widoku robię po prostu tak:
pozdrawiam Ten post edytował damianooo 16.09.2012, 19:46:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:24 |