![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem z ACL'em. Otóż Gdy nie włączę wtyczki to podczas wbicia niepoprawnego adresu następuje przekierowanie na kontroler i akcję error z błędem ControllerNotFound. Jeżeli podepnę wtyczkę, to następuje error ale z błędem OtherError i w treści pisze resource "nazwa_kontrolera" not found. Próbowałem ustawić ręcznie akcję i kontroler przy warunku $acl->has($controller), ale wtedy aplikacja się zapętlała (zapewne przez funkcję preDispatch, zmiana na loopstartup nie przyniosła efektu). Co można zrobić ? kod plugina zamieszczam poniżej:
Ten post edytował popson 14.09.2012, 18:24:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Musisz stworzyć drzewo uprawnień:
- defniujesz role, np. tak:
- potem zasoby, np. tak:
- potem przypisujesz role do zasobów:
2. Potem wystarczy sprawdzić, czy dana rola ma dostęp do zasobu tak:
Błąd mówi wyraźnie, że próbujesz sprawdzić dostęp do nieistniejącego zasobu, masz dokumentację: http://framework.zend.com/manual/1.12/en/z...l.refining.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Role i dostęp do zasobów mam już zdefiniowane w modelu:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj odłączyć plugin i wywołać ACLa ręcznie z inita jakiegoś kontrolera, w ten sposób dowiemy się, czy model jest ok.
|
|
|
![]()
|
|
Poniżej przedstawiam wycinek obiektu, gdzie są zapisane role, oraz zasoby. Wydaje mi się, ze z obiektem jest wszystko ok.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 09:09 |