![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie posiadam Ubuntu, a w RSS znalazłem ciekawy program Cleopix do robienia zrzutów ekranu, czy ktoś mógłby udostępnić paczkę DEB/źródła tegoż programu jeśli posiada U 12.04/12.12? Niestety program nie ma własnej strony domowej, dostępny jest tylko przez to centrum.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałeś http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ tu?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
redeemer - tak, nie ma tam paczek z CO, tylko oficjalne repo.
sazian - widziałem to, jak mam to ściągnąć na BSD/Debiana? ![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj zainstalować apturl ale wygląda na to że jest tylko pakiet dla Ubuntu który pewnie pod debianem nie będzie działał
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
!*!, nie powinno być problemem. Po pierwsze: Ubuntu i Debian bazują na pakietach DEB, więc przenośność masz zapewnioną. Musiałbyś "tylko" znaleźć repo dla Ubuntu, w którym to repo interesujący Cię program był zawarty. A jak znajdziesz, to będziesz miał dwa wyjścia. Oba niestety mają wady, opiszę pokrótce:
1. Dodać w swoim Debianie repo dla Ubuntu, i uaktualnić lokalne kopie list repozytoriów (apt-get update lub inaczej, jeśli używasz aptitude czy czegoś innego). Potem poszukać interesującego Cię pakietu i zainstalować. WADA: jeśli będzie trzeba przy instalacji Cleopixa coś uaktualnić, to menedżer pakietów to zrobi. Włącznie z updatem całego KDE/Gnome czy Xów, jeśli tak uzna za stosowne ![]() 2. Przeszukać repozytoria ręcznie (to może być trochę roboty, ale możesz zaprząc do tego google, potem ściągnąć lokalnie i zainstalować z linii komend przez 'dpkg -i <pakiet>'. WADA: Jeśli Cleopix wymaga jakiegoś pakietu, którego NIE MASZ na swoim dysku, to będziesz musiał dociągać brakujące biblioteki/pakiety ręcznie, i instalować je tak samo jak pakiet. Może się zdarzayć nawet taka sytuacja, że będziesz miał jakiś pakiet w wersji X, Cleopix będzie wymagał wersji Y - i możesz być zmuszony aktualizować to ręcznie. Szybkie googlanie za frazą "ubuntu repository 12.04" pokazało, że repozytoria dla Ubuntu (z wpisami do /etc/apt/sources.list) masz wylistowane pod http://www.ubuntu-pomoc.org/repozytoria-dl...ecise-pangolin/ - tam sobie znajdziesz dokładne lokalizacje (kilka). Pozostaje poszukać w każdym repo pliku o nazwie "Release", w nim znajdziesz listę pakietów w danym repozytorium, co niewątpiwie przyspieszy szukanie ![]() |
|
|
![]()
|
|
abort - tylko że repo ubuntu != programy z centrum oprogramowaia ubuntu
![]() ![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardziej zależy mi na źródłach tego programu, bo chcę podpatrzeć jak działa zaznaczanie obszaru ekranu ![]() Hm, to w takim razie nieprecyzyjnie napisałeś pierwsze pytanie: [...]czy ktoś mógłby udostępnić paczkę DEB/źródła tegoż programu jeśli posiada U 12.04/12.12? Zrozumiałem to jako pytanie o paczkę deb - czyli binarny pakiet, ewentualnie źródła (że umiesz sobie sam skompilować). Więc próbowałem znaleźć Ci paczkę, ale Ty teraz piszesz jednoznacznie o źródłach. Których to źródeł obawiam się, że nie zobaczysz. Sazian wkleił linka do opisu Cleopixa, a tam jak wół stoi: License: Proprietary. W związku z powyższym obawiam się, że możesz obejść się smakiem. System (Linux)jest z otwartym kodem źródłowym, ale to nie oznacza, że aplikacje też muszą mieć otwarty kod źródłowy... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 33 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Krak Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaznaczanie obszaru ekranu do zrzutu jest tez w shutterze. Możesz ściągnąć źródła (jest pisany w perlu). Może tam znajdziesz.
|
|
|
![]()
|
|
abort: pakiety deb z ubuntu nie zawsze działają pod debianem i odwrotnie. Nie wiem dlaczego ale tak jest.
!*!: próbowałeś programem apturl o którym pisałem wcześniej ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ponieważ zadowoliłaby mnie i paczka deb i źródła
![]() Cytat pakiety deb z ubuntu nie zawsze działają pod debianem i odwrotnie. Nie wiem dlaczego ale tak jest. Paczki ubuntu i debiana się różnią, ponieważ canonical zmienia ich zawartość tzn. opcje w programach są inne np. w pidgin powiadomienia itd, aby to było w miarę spójne z unity czy ichnijeszymi rozwiązaniami... do tego dochodzą niekiedy ścieżki i pewnie jeszcze by się coś znalazło. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Paczki ubuntu i debiana się różnią, ponieważ canonical zmienia ich zawartość tzn. opcje w programach są inne np. w pidgin powiadomienia itd, aby to było w miarę spójne z unity czy ichnijeszymi rozwiązaniami... do tego dochodzą niekiedy ścieżki i pewnie jeszcze by się coś znalazło. O, ciekawe. O tym nie miałem pojęcia. Dzięki za darmową lekcję ![]() |
|
|
![]()
|
|
jeśli zainstalujesz apturl to wystarczy że wejdziesz na https://apps.ubuntu.com/cat/applications/cleopix/ i klikniesz na pomarańczowy przycisk - przynajmniej w teorii
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:23 |