![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Jestem nowy, dopiero uczę się JS mam taki oto problem Moim celem jest rozwijanie całego artykułu po kliknięciu linka Więcej. mam kod HTML gdzie obok class mam atrybut article_id Jak za pomocą JS złapać wartość elementu article_id ? Jest to niestandardowy atrybut (element ID wiem jak złapać - getElementById) ? Krok dalej ? Mam przygotowany plik php który będzie pobierał z bazy danych pełen tekst artykułu i chciałbym aby zamieniał po kliku na Więcej "intro" (<span> cos tam costam </span>) na cały artykuł. Jak połączyć kliknięcie <a class="czytajwiecej"> z danego diva aby wrzucał pełny artykuł do diva (plik php mam gotowy - przekazuje article_id i wypisuje mi pełny artykuł o takim ID) Napisałem coś takiego : function pokazWiecej() { $.post("caly.php", { id: 7 // nie wiem jak do id zapisać vartość atrybutu article_id }, function(response){ $(".leading-0").html(response); } ); } oczywiście dałem onclick na linka Więcej no i działa ale nie wiem dokładnie jak wrzucać odpowiednią treść do odpowiedniego diva np <div class="leading-0" article_id="7"> TREŚĆ ARTYKUŁU ID 7 </div> <div class="leading-1" article_id="8"> TREŚĆ ARTYKUŁU ID 8 </div> Ten post edytował stania-pl 12.09.2012, 18:47:48 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Przypisujesz akcję do <a class="czytajwiecej" href="#">Wiecej</a> - $('.czytajwiecej').click
2. Przy kliknięciu w ciele funkcji this wskazuje na kliknięty element 3. Pobierasz rodzica tego elementu - $(this).parent 4. Gdy już masz rodzica pobierasz jego id - $(...)..attr('id') -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Przypisujesz akcję do <a class="czytajwiecej" href="#">Wiecej</a> - $('.czytajwiecej').click 2. Przy kliknięciu w ciele funkcji this wskazuje na kliknięty element 3. Pobierasz rodzica tego elementu - $(this).parent 4. Gdy już masz rodzica pobierasz jego id - $(...)..attr('id') Dzięki za zainteresowanie 1. Przypisujesz akcję do <a class="czytajwiecej" href="#">Wiecej</a> - $('.czytajwiecej').click Mam przypisane< a href="#" onClick="pokazWiecej();">Wiecej</a> - po kliknięciu uruchamiana jest funkcja pokazWiecej() 2. Przy kliknięciu w ciele funkcji this wskazuje na kliknięty element 3. Pobierasz rodzica tego elementu - $(this).parent 4. Gdy już masz rodzica pobierasz jego id - $(...)..attr('id') W ten sposób mogę pobrać Id diva w którym kliknięto przycisk "Więcej" - tylko, że mi potrzeba pobrać nie div id tylko article_id - w jaki sposób to zrobić? Ogólnie chciałbym aby to tak działało klikamy "więcej" -> pobieramy id rodzica z article_id (nie z div id) -> otrzymujemy np id = 7 -> przesyłamy zmienną id do pliku caly.php -> w odpowiedzi (wysyłanie Post ajaxem) dostajemy pełny artykuł ktory muszę umieścić w divie ktory ma article_id="7" W jaki sposób wrzucić coś za pomocą .html() posługując się tylko article id Kod <script> function pokazWiecej() { $.post("caly.php", { id: 7 // nie wiem jak do id zapisać vartość atrybutu article_id $('article_id').text() ![]() ![]() }, function(response){ $("article_id='7'").html(response); } ); } </script> oczywiście taki kod nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://api.jquery.com/parents/ http://stackoverflow.com/questions/966408/...ent-of-a-parent http://stackoverflow.com/questions/394470/...side-parent-div Ten post edytował qrooel 12.09.2012, 20:31:09 -------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz gotowca tylko, że w Jqery i nie wiem czy na pewno będzie działał ale powinien.
Pisałem bez sprawdzania; ale może coś ci to pomoże. I pamiętaj o dołączeniu biblioteki do pliku Ten post edytował grzes999 13.09.2012, 08:27:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:33 |