Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Trywialne pytanie o codeigniter i nie tylko. (class vs helpers)
KotWButach

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

mam trywialne pytanie.
W codeigniter mamy podział na
Helper Reference
i
Class Reference

Dla mnie to wszystko jeden worek ale mimo to dostały oddzielne kategorie czy ktoś z tu obecnych uchyli mi rąbka tajemnicy i powie dlaczego oni je rozdzielili czym się różnią te typy?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
abort

-----

1. http://codeigniter.com/user_guide/general/helpers.html:
"Unlike most other systems in CodeIgniter, Helpers are not written in an Object Oriented format. They are simple, procedural functions. Each helper function performs one specific task, with no dependence on other functions." (to jest w drugim akapicie)

2. http://stackoverflow.com/questions/804399/...ate-new-helper:
"A CodeIgniter helper is a PHP file with multiple methods. It is not a class"
+Quote Post
KotWButach

-----

Czyli właściwie można przyjąć że w funkcjonalności jest to to samo?
+Quote Post
abort

-----

Ja na swój użytek przyjąłem, że helpery to takie nanoprocedury, których nie zauważono podczas tworzenia obiektów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ale na serio: nie jestem fachowcem i nie żyję z programowania w PHP, ale podzielam minimalistyczną koncepcję twórców CI, która mówi, że jeśli gdzieś nie trzeba obiektowości, to wystarczy kod proceduralny, zebrany tematycznie w jakąś grupę funkcji. I helpery są tego doskonałym przykładem - jest to zbiór procedur, a nie klas, pogrupowany tematycznie, który ułatwia życie i posiada (mniejszą lub większą) spójność.
Bo spójrzmy prawdzie w oczy, użycie h1('TYTUŁ'), anchor ('http://....', 'tekst odnośnika') czy form_open('/user/register'); jest znacznie prostsze niż babranie się w kodzie html bezpośrednio - dodatkowo w/w helpery są zgodne z xhtml, więc jedyne błędy jakie jesteś w stanie popełnić, to właściwie tylko niepodomykanie tagów div/span czy ich przemieszanie.
+Quote Post
matw

-----

Różnica jest też w tym w jaki sposób helpery i biblioteki są ząłczane do kodu tzn. w przypadku bibliotek od razu jest tworzony obiekt danej klasy natomiast w przypadku helperów nie ma żadnej klasy, tylko same funkcję, więc są tylko załączane do kodu.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 08:34