![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Długi czas mnie nie było, dla tych, którzy pamiętają mnie z tej gorszej strony, powiem, że przez ten czas moje znajomości nieźle się polepszyły - aktualnie robię CMS i mam dość maciupeńki problem. Jak za pomocą języka php wyświetlić ścieżkę do dokumentu, otwartego w okienku przeglądarki. Oczywiście nie zależy mi na $_SERVER[PATH_TRANSLATED];, który pomija wszystkie zmienne umieszczone w adresie przeglądarki. Szukałem na forum, na forum kasart98.com i w google, ale nie mogłem znaleźć niczego, co by mi odpowiadało - zawsze odnajdywałem $_SERVER[PATH_TRANSLATED];. Potrzebuję takiej zmiennej (chyba nie znajdującej się w superglobalnej $_SERVER), która wyświetliłaby mi taki adres, jak np. java script: document.write("" + document.location + "");. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$PHP_SELF
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kszychu @ 2004-08-30 12:40:59) $PHP_SELF A dokładniej: $_SERVER['PHP_SELF']; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety, nie wyświetla mi to tego, co kod JavaScript w moim pierwszym poście. Wyświetla mi cms~/index.php i tyle.
Edytowany a mi zależy na ujrzeniu np.: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=20...=0entry123943 Ten post edytował Krzychur 30.08.2004, 11:45:07 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Krzychur @ 2004-08-30 12:42:36) niestety, nie wyświetla mi to tego, co kod JavaScript w moim pierwszym poście. Wyświetla mi cms~/index.php i tyle. Edytowany a mi zależy na ujrzeniu np.: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=20...=0entry123943
O to chodzi? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co masz + $_SERVER["QUERY_STRING"]
A w ogole to phpinfo() i sam sobie zobacz. I taka luźna dygresja.... Jak można robić CMS nie mając podstaw?.. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Podstawy mam, raczej operuję na MySQL, php mi jest tylko potrzebne do wyświetlenia wyników itp. Zresztą nie wszystkie kody znam na pamieć, napewno i Ty często korzystasz ze specyfikacji, jak nie często, to czasami, widzę, że do wyświetlenia adresu tak jak JavaScript będę musiał połączyc kilka zmiennych, ale i tak dzięki.
EDYTOWANY nie zauważyłem posta, dzięki matid! Ten post edytował Krzychur 30.08.2004, 12:10:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Krzychur @ 2004-08-30 12:07:30) Podstawy mam, raczej operuję na MySQL, php mi jest tylko potrzebne do wyświetlenia wyników itp. Zresztą nie wszystkie kody znam na pamieć, napewno i Ty często korzystasz ze specyfikacji, jak nie często, to czasami, Manual jest pierwszą rzeczą jaką otwieram biorąc się do roboty! Podstawy, w moim pojęciu, to wiedzieć gdzie szukać. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 14:57 |