![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wprawdzie trigger ma dzialac po Oraclem, ale chodzi mi tu o sama idee SQLa - pod samego Oracla jakos to juz sobie pozniej najwyzej dopasuje (o ile bedzie to konieczne). Mam tabele z opisanymi aplikacjami i druga ze statystykami dla tych aplikacji. Teraz za kazdym razem gdy w tej tabeli z aplikacjami zajdzie insert albo update to odpowiednie zmiany musza byc naniesione na tabele ze statystykami. W takim "pół-sql'u" by to wygladalo mniej wiecej tak:
Nie chodzi mi tu juz o same konkretne warunki (bo wiadomo, ze tam musze sprecyzowac, ktory wiersz ma przepisac itd. ale chodzi mi o to czy mozna napisac taki warunek, ze jesli jest to insert to ma wykonac jedno, a jesli update to co innego. Problem polega na tym, ze nie mam dostepu do tej bazy i musze to pisac "na sucho" wiec nie moge sobie testowac ![]() Ten post edytował ins@ne 30.08.2004, 11:35:06 -------------------- "Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów."
Albert Einstein |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dajesz jeden trigger na update, drugi na insert. wszystko.
-------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No takie rozwiazanie tez wchodzilo w gre - chcialem po prostu wiedziec czy da sie to zrobic w jednym triggerze...
-------------------- "Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
owszem, da sie tak jak mowisz
opisane mam to nawet w ksiazce wlasnie do oracla.. z tym, ze wiesz.. nie wiem jakie masz potrzeby, ale stosuje sie to raczej w wypadku, kiedy sa bardzo drobne roznice, i po prostu jakas wartosc chcesz uzaleznic od tego na jakiej instrukcji zostaje zapisana.. jesli masz zamiar dac kompletnie inne instrukcje to zrob po prostu 2 triggery, bedzie wygodniej Ten post edytował zalew 1.09.2004, 03:09:06 -------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
No wiec sprobowalem cos takiego:
no i przy dodaniu triggera wszystko jest ok, ale jak dodam cos do tabeli pr_am_applications to wywala blad, ze wyzwalacz jest niepoprawny i ponowne sprawdzenie poprawnosci nie udalo sie ![]() Najpierw probowalem bez tych zagniezdzonych begin...end bo myslalem, ze moze to mu przeszkadza, ale nie... potem kombinowalem ze srednikami, ale gdziekolwiek je wsadzilem to byl blad przy dodaniu, a tresc w if...else jest skopiowana ze starych dzialajacych triggerow ![]() -------------------- "Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów."
Albert Einstein |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:52 |