![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Z gory prosze o wybaczenie mi moich pytan ale dopiero ucze sie php. Jak sortowac dane wyciagane z bazy wg kilku kryteriow (chialbym zrobic tabele rozgrywek). Chodzi mi o to aby kolejnosc wyswietlania byla nast.: - liczba punktow (ale gdy dwie lub wiecej druzycn bedzie mialo tyle samo punktow to aby pod uwage brane bylo nast. kryterium czyli "bilans" Prosze o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiec wykonalem takie zapytanie:
Kod SELECT * FROM `tabela` order by suma desc, bilans desc, jak desc
Baza zawiera pola Id, team, suma, bilans, jak (+ lub -) Powinno ono w pierwszej kolejnosci posortowac wg pola"suma", w 2 kolei wg. pola "bilans" i w 3 kolei wg "jak"( to pole odnosi sie to pola bilans - czyli albo + albo - . I wg 2 pierwszych kryteriow dziala ale 3 (- albo + nie wyswietla juz dobrze). Probowalem tez nie robic w bazie pola "jak" ale jak np. pole bilans zawiera wartosci -12 inny rekord +24, nast. +22 to zle mi sortuje. Bo powinno tak sortowac np. suma(punkty) , bilans 25 +20 25 +11 25 -10 24 xxx Prosze o pomoc. Jeszcze jedno jak juz uda sie to posortowac to jak wyswietlic rekordy to wiem ale nie wiem jak wstawic tutaj jeszcze liczbe porzadkowa (nie wg. ID) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Co do sortowania, to nie chce mi się teraz myśleć. Co do reszty:[php:1:c6f0e76862]<table>
<tr> <td bgcolor="#CCCCCC"><strong>Miejsce</strong></td> <td bgcolor="#CCCCCC"><strong>Dru&yna</strong></td> </tr> <?php $tlo = TRUE; $lp = 1; do { if($tlo) { $bg="#CEFFCE"; } else { $bg="#FFFFFF"; } ?> <tr> <td bgcolor="<?php echo $bg ?>"><? echo $lp; ?></td> <td bgcolor="<?php echo $bg ?>"><?php echo $row['nazwa']; ?></td> </tr> <?php $tlo = (!$tlo); $lp++; } while ($row = mysql_fetch_assoc($sqlresult)); ?> </table>[/php:1:c6f0e76862]Przy okazji w dobroci serca masz jak naprzemiennie kolorowac wiersze tabeli ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2002 Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tez akurat od kilku dni sam poszukuje skryptu tego typu.
Wiec wielkie dzieki chcociaz juz wiem jak naprzemiennie kolorowac choc moze w troche gorszym zapisie niz mi podales. ![]() Z tego powyzej podanego przez Ciebie skryptu wycialem nast. linijke - $lp = 1; poniewaz wyswietlalo mi dryzuny zaczynajac od pozycji 2, a gdy - $lp = 0; to wyswietlalo od poz. 1 tylko ze powyzej dawalo pozycje 0. Czy moze tak byc ![]() ![]() Ja tez akurat od kilku dni sam poczukuje skryptu tego typu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wielkie dzieki chcociaz juz wiem jak naprzemiennie kolorowac choc moze w troche gorszym zapisie niz mi podales.
![]() Zaraz, zaraz... przecież to nie ty prosiłeś o pomoc. Coś mi się wydaje, że założyłeś dwóch użytkowników ? Jeśli tak to robi się za*****ty burdel... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, że off-topic ale nie chcę zmieniać godziny mojego posta.
Spójrzcie na godzinę wysłania mojego (tego wyżej) i godzinę poprawienia kolegi u góry... Trzy minuty wcześniej był inny, więc jak każdy zakłada po pięciu użytkowników to nie dziwię się, że jest ich na głównej wypisane ponad 2000... PS. Można to usunąć... To tylko moje spostrzeżenia. -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Cytat Sorry, że off-topic ale nie chcę zmieniać godziny mojego posta.
Spójrzcie na godzinę wysłania mojego (tego wyżej) i godzinę poprawienia kolegi u góry... Trzy minuty wcześniej był inny, więc jak każdy zakłada po pięciu użytkowników to nie dziwię się, że jest ich na głównej wypisane ponad 2000... PS. Można to usunąć... To tylko moje spostrzeżenia. spostrzeżenia jak najbardziej na miejscu IP [172.19.3.34] z którego piszą obaj userzy jest takie same ... lucek i stal-sw: na PW wyjasnienia do Administratora [dragossani]. Brak odpowiedzi prawdopodobnie zakonczy sie blokada kont oraz/lub IP -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 08:03 |