Witam wszystkich jestem tutaj nowy. Zaczynam swoja przygodę z mysql i mam pewien problem tz stworzyłem taki kod, który ma mi rejestrować pacjentów do przychodni lekarskiej:
<?php
if (isset($_POST['checker'])) {
$a=$_POST['imiep'];
$b=$_POST['nazwiskop'];
$c=$_POST['pesel'];
$d=$_POST['imiel'];
$e=$_POST['nazwiskol'];
$f=$_POST['specjalizacja'];
$g=$_POST['rok'].'-'.$_POST['miesiac'].'-'.$_POST['dzien'];
if($g<=$data)
{
echo"<p id=\"text4\">Błędnie podana data</p>"; }
$h=$_POST['godzina'].':'.$_POST['minuty'].':'.'00';
if(isset($_POST['zarejestruj'])) {
$query = 'SET NAMES UTF8; ';
$query = 'SET CHARACTER SET UTF8; ';
if($a=='' or $b=='' or $c=='' or $d=='' or $e=='' or $f=='' )
{
echo"<p id=\"text4\">Musisz wypełnić wszystkie pola </p>"; }
else
{
$wynik1 = mysql_query("SELECT idPacjent FROM Pacjent WHERE Imiep='$a' and Nazwiskop='$b' and Pesel='$c';") or
die('ZŁE ZAPYTANIE 1'); $k=$i['idPacjent'];
$wynik2 = mysql_query("SELECT idLekarz FROM Lekarz WHERE Imie='$d' and Nazwisko='$e' and Specjalizacja='$f';") or
die('ZŁE ZAPYTANIE 2'); $l=$j['idLekarz'];
$wynik3 = mysql_query("SELECT * FROM Wizyta WHERE Data_wizyty='$g' and Godzina_wizyty='$h' and Lekarz_idLekarz='$l' and Pacjent_idPacjent='$k' ;") or
die('ZŁE ZAPYTANIE 3');
if($t==0)
{
$wynik3 = mysql_query("INSERT INTO Wizyta, pacjent, lekarz (idWizyta, Data_wizyty, Godzina_wizyty, Lekarz_idLekarz, Pacjent_idPacjent) VALUES ('' , '$g', '$h', $l, $k)")or
die ('ZŁE ZAPYTANIE 4'); $wynik4 = mysql_query("SELECT idWizyta, Data_wizyty, Godzina_wizyty, Pesel, Nazwiskop, Imiep, Nazwisko, idGabinetu FROM Wizyta, Lekarz, Pacjent, Termin WHERE Data_wizyty='$g' and Godzina_wizyty='$h' and Lekarz='$l' and Pacjent='$k' and idPacjent='$k' and idLekarz='$l' and idLekarz=idLekarza; ")or
die('ZŁE ZAPYTANIE 5'); echo "<br /><table cellpadding=\"2\" border=4 >"; echo "<TD width=10% BGCOLOR=SKYBLUE><font color=black><b>id Wizyty</b></font></td>"; echo "<TD width=10% BGCOLOR=SKYBLUE><font color=black><b>Data wizyty</b></font></td>"; echo "<TD width=10% BGCOLOR=SKYBLUE><font color=black><b>Godzina wizyty</b></font></td>"; echo "<TD width=10% BGCOLOR=SKYBLUE><font color=black><b>Nazwisko lekarza</b></font></td>"; echo "<TD width=10% BGCOLOR=SKYBLUE><font color=black><b>Gabinet</b></font></td>"; echo "<TD width=10% BGCOLOR=SKYBLUE><font color=black><b>Pesel pacjenta</b></font></td>"; echo "<TD width=10% BGCOLOR=SKYBLUE><font color=black><b>Imie i Nazwisko pacjenta</b></font></td>";
echo"<td BGCOLOR=burlywood>".$r['idWizyta']."</td>"; echo"<td BGCOLOR=burlywood>".$r['Data_wizyty']."</td>"; echo"<td BGCOLOR=burlywood>".$r['Godzina_wizyty']."</td>"; echo"<td BGCOLOR=burlywood>".$r['Nazwisko']."</td>"; echo"<td BGCOLOR=burlywood>".$r['idGabinetu']."</td>"; echo"<td BGCOLOR=burlywood>".$r['Pesel']."</td>"; echo"<td BGCOLOR=burlywood>".$r['Imiep'].' '.$r['Nazwiskop']."</td>"; }
else
{
echo "<p id=\"text4\">Niestety wybrany prez ciebie termin jest już zajęty</p><br />"; }
}
}
}
?>
</div>
</body>
</html>
<?php
if(!$db)
{
print "<p id=\"text4\">Wystapil blad przy łączeniu z bazą danych</p>"; }
if(!$wb)
{
print(" <p id=\"text4\">Nie znaleziono bazy danych </p>"); }
?>
Na mojej podstronie wyrzuca mi błąd w kodzie:
$wynik3 = mysql_query("SELECT * FROM Wizyta WHERE Data_wizyty='$g' and Godzina_wizyty='$h' and Lekarz_idLekarz='$l' and Pacjent_idPacjent='$k' ;") or
die('ZŁE ZAPYTANIE 3');
if($t==0)
{
$wynik3 = mysql_query("INSERT INTO Wizyta, pacjent, lekarz (idWizyta, Data_wizyty, Godzina_wizyty, Lekarz_idLekarz, Pacjent_idPacjent) VALUES ('' , '$g', '$h', $l, $k)")or
die ('ZŁE ZAPYTANIE 4'); $wynik4 = mysql_query("SELECT idWizyta, Data_wizyty, Godzina_wizyty, Pesel, Nazwiskop, Imiep, Nazwisko, idGabinetu FROM Wizyta, Lekarz, Pacjent, Termin WHERE Data_wizyty='$g' and Godzina_wizyty='$h' and Lekarz='$l' and Pacjent='$k' and idPacjent='$k' and idLekarz='$l' and idLekarz=idLekarza; ")or
die('ZŁE ZAPYTANIE 5');
Myślę ze może to być spowodowane tym ze poleceniem INSERT INTO próbuje zapisać dane do wielu tabel...
Możecie mi podpowiedzieć jak ten błąd zniwelować...
Dodam ze posiadam bazę danych z następującymi tabelami:
Adres
idAdres PRIMARY KEY
Miasto
Wojewodztwo
Adres_zamieszkania
Gabinet
idGabinet PRIMARY KEY
Rodzaj_gabinetu
Lekarz
idLekarz PRIMARY KEY
Specjalizacja_idSpecjalizacja
Imie
Nazwisko
Miasto
Adres_zamieszkania
Kod_pocztowy
Numer_telefonu
INDEX Lekarz_FKIndex1(Specjalizacja_idSpecjalizacja)
Pacjent
idPacjent PRIMARY KEY
Adres_idAdres
Imie
nazwisko
Pesel
Kod_pocztowy
Numer_telefonu
Grupa_krwi
Numer_ubezpieczenia
Uczulenie
INDEX Pacjent_FKIndex1(Adres_idAdres)
Specjalizacja
idSpecjalizacja PRIMARY KEY,
Nazwa_specjalizacji,
Termin
idTermin PRIMARY KEY
Lekarz_idLekarz
Gabinet_idGabinet
Dzien_tygodnia
Godzina_rozpoczecia
Godzina_zakonczenia
INDEX Termin_FKIndex2(Gabinet_idGabinet),
INDEX Termin_FKIndex2(Lekarz_idLekarz)
Wizyta
idWizyta PRIMARY KEY
Pacjent_idPacjent
Lekarz_idLekarz
Data_wizyty
Godzina_wizyty
INDEX Wizyta_FKIndex1(Lekarz_idLekarz),
INDEX Wizyta_FKIndex2(Pacjent_idPacjent)