![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że niedawno nastąpiła premiera ZF2 i coś tak bez żadnego echa przeszła na forum chciałbym was zapytać jak się na ten nowy framework zapatrujecie? Ja śledzę od dłuższego czasu postępy prac i wprowadzane zmiany i szczerze mówiąc mam ochotę przejść na Symfony2 po wydaniu wersji finalnej (tym bardziej że kiedyś napisałem małą aplikację na Silex i wspominam bardzo miło). Całość jest przekombinowana. Rzeczy do tej pory proste w pisaniu to teraz cała masa nadmiarowego kodu w sporej części wynikłego z ogólnych wad PHP, a zwłaszcza skopanych maksymalnie namespace'ów. Złe wrażenie sprawia też marna dokumentacja, póki co w sporej części wygląda jak copy-paste kodu frameworka.
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 13 Dołączył: 8.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przejrzałem nowego Zend Frameworka i wydaje mi się strasznie przekombinowany. Jak widzę to konfigurację na tablicach wielowymiarowych to aż coś mi się dzieje. Zdefiniowanie zwykłego routingu jest skomplikowane. A o podpowiedzi kody nie ma mowy, ponieważ są to tablice.
Też się zastanawiam nad Symfony2. Ktoś kiedyś napisał, że w Symfony2 jest skomplikowany routing ale w porównaniu z Zendem jest jasny i przejrzysty.
To tylko jeden przykład, a znalazło by się jeszcze kilka. Może się coś zmieni. Nie wiecie może czy będzie coś takiego jak Zend_Tool? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie tak wygląda routing w Symfony, ten przykład akurat dotyczy routingu w YAML, a jest jeszcze w XML, PHP oraz Adnotacjach.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Oba frameworki są przekombinowane ;d
W symfony routing też potrafi wyglądać na skomplikowany:
Ale teraz jest na to moda ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie można to załatwić łatwiejszym sposobem, są do wyboru w końcu 4.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Da się, w YAML będzie to:
Co w sumie jest równie skomplikowane. Po dokładnym przyjrzeniu się routingowi zenda muszę powiedzieć że jednak jest fajny ![]() |
|
|
![]()
|
|
Do każdego da się przyzwyczaić jaki by nie był
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Adnotacje są spoko, może trochę wiecej kodu w kontrolerze wyjdzie jak dużo akcji jest, ale wszystko w jednym pliku, jak się nazwe akcji zapomni nie trzeba latać do pliku z routingiem:P
yaml wg w symfony 2 tylko do configu i może validatorów Ten post edytował usb2.0 8.09.2012, 11:08:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I oprócz tego że routing Zenda wygląda na mocno skomplikowany dalej mu trochę brakuje. Np translated routes ma się pojawić dopiero ponownie w v2.1. Widziałem też że już ludzie narzekają na błędy (których całe mnóstwo w dalszym ciągu jest) i braki. To nie wygląda niestety jeszcze jak finalny produkt. Pewnie z pół roku będzie trzeba odczekać przed zastosowaniem produkcyjnym. Śmieszne jest to że kiedyś rozmawiałem z O'Phinney'em o DI i też mu zwróciłem uwagę że to jest przekombinowana kobyła którą ciężko będzie zrozumieć i używać i mimo że bronił swego stanowiska to jednak zrobił testy. I co się okazało? Że 90% czasu generowania strony zabierał właśnie DI. Jak coś wygląda na skomplikowane i są problemy żeby to ogarnąć można mieć pewność że coś jest nie tak i przełoży się to na jakość kodu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak tam sprawa z wydajnością? Na blogach pisali że beta ZF2 potrafiła być dwa razy wolniejsza od jedynki. Jak się to ma teraz? Symfony2 w końcu jest jednak szybsze od poprzednika.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież nikt nie każe korzystać z tablic wielowymiarowych, można użyć .ini, .xml albo pracować na obiektach używając metod ->set.... (podobnie jest zresztą z formularzami)
I nie dogodzisz, albo ciągłe narzekanie, że nie ma tego czy tamtego a jak jest prawie wszystko to nagle system staje się przekombinowany, kolos na glinianych nogach etc. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Da się, w YAML będzie to:
Co w sumie jest równie skomplikowane. Po dokładnym przyjrzeniu się routingowi zenda muszę powiedzieć że jednak jest fajny ![]() A co w tym jest skomplikowanego? Ogolnie jak dla mnie Symfony2 bije zenda2 o przynajmniej 2 glowy.Oprocz tego ze korzysta twig-a tak jak Django to ma tez kilka innych podobizn. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
A co w tym jest skomplikowanego? Ogolnie jak dla mnie Symfony2 bije zenda2 o przynajmniej 2 glowy.Oprocz tego ze korzysta twig-a tak jak Django to ma tez kilka innych podobizn. Powiedz coś więcej na temat przewagi Symfony2 nad Zendem. Chętnie się czegoś dowiem ciekawego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego punkt dla każdego kto opracuje sobie własny ![]() Albo ma się wybrakowany, ale funkcjonalny FW pisany pod kilka osób, albo ma się przeciążony kombajn ze wszystkim dla milionów. Kwestia wyboru czego potrzebujemy. Już to napisałem w innym temacie, ale cieszy mnie dokumentacja jaką ktoś podlinkował w newsach... w końcu docZF ma ręce i nogi, aby móc się na spokojnie w tym połapać. marcio - również chciałbym poczytać o tych przewagach S2 na ZF2, tylko szeroko proszę. Ten post edytował !*! 9.09.2012, 09:02:59 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W obecnej chwili brak zend_tool czy czegoś w tym guście, cz w ostateczności jakiegoś gotowego projektu z podstawowymi (index/error) i jednym modułem by można było zacząć prace od razu a nie ctrl+c z dokumentacji robić. Jestem zwolennikiem zf'a i na chwilę teraźniejszą ciężko mi jest się w tym ogarnąć, choć przyznaję że z 1 jakimś wyjątkowo dobry nie byłem.
-------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 13 Dołączył: 8.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podobno ma się pojawić takie narzędzie jak Zend_Tool. Szkoda że nie wypuścili go od razu. Czas pokaże
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zacznijmy od tego ze routing jest prosty a zatem bardzo elastyczny do tego ma fajne opcje jak Request za pomoca ktorej opisujemy czy kontroler ma sie odpalic dla zadanie Get/Post bardzo przydatna funkcjonalnosc.
Twig jest super sprawa znam go juz z django i bardzo go sobie chwale.Jest prosty w nauce i pozwala dziedziczyc sobie widoki czego implementacja widokow symfony2 w PHP nie ma(z tego co pamietam). Pisanie rozszerzen w twig-u to trudnych rzeczy nie nalezy, potrzebujemy uzyc jakiegos bundl-a w widoku piszemy sobie rozszerzenia i odpalamy jako funkcje w szablonie i woila! Szybkosc symfony2 gdy mamy gotowa aplikacji i odpalimy ja w srodowisku produkcyjnym to chodzi jak burza. Bundle wspaniala rzecz, w symfony wszystko jest bundlem nawet nasza aplikacja(nie tylko jej osobne moduly). Bundle sa latwe w stworzeniu i utrzymaniu.Architektura katalogow tez jest wporzadku latwo jest sie polapac co gdzie jest. Tworzenie formularzy tez jest proste i intuicyjne. Zeby spersonalizowac formularz nie uzywamy dekoratorow/behaviour tak jak to mialo miejsce np w zend/symfony 1.x(chyba).Wszystko dzieje sie widoku dziedziczymy po jakims elemencie formularza i go rozszerzamy jak chcemy. Profiler jak przystalo sprawuje sie dobrze ale pamietam ze Kohana 2.x tez go miala wiec nie jest to jakis wynalazek. Doctrine z poczatku trzeba sie przyzwyczaic bo nie wiedzialem o co kaman ale podoba mi sie. Sprawa wykorzystywania klas Encji by pobierac/usuwac/edytowac wpisy z bazy danych tez jest dobrze przemyslana.o wiele lepiej sie to sprawuje niz pospolity Model. security.yml w latwy sposob mozna sobie zabezpieczyc PA/kontrolery choc wedlug mnie latwo sie z tego nie korzysta to jednak jest to fajne rozwiazanie. Tworzenie konfiguracji bundli tez jest latwe i przejrzyste. Do tego tak jak w django kazdy bundle moze trzymac routing/konfiguracje we wlasnych plikach(czyli w katalogu bundla) i potem je include-owac do glownych plikow konfiguracyjnych. Do tego mam dokumentacje w jezyku Wloskim wiec czego wiecej chciec chyba zadan Fw tego nie oferuje ![]() To tak na tyle. Jest tez duzo wiecej innych rzeczy ktore teraz nie przychodza mi do glowy. P.S nie zapominajac o tym ze w symfony2 mamy wszystko out-of-the-box bez wiekszej konfiguracji w kilka minut mamy juz dzialajacy fw Ten post edytował marcio 9.09.2012, 11:48:07 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to w zasadzie jest/ma być ten Zend_Tool ?
Cytat Szybkosc symfony2 gdy mamy gotowa aplikacji i odpalimy ja w srodowisku produkcyjnym to chodzi jak burza. A w ZF czy innych to nie? Przecież od tego min. jest ten status ![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Co to w zasadzie jest/ma być ten Zend_Tool ? A w ZF czy innych to nie? Przecież od tego min. jest ten status ;) Tzn nie rozumiem?Status czego? -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
status == tryb uruchomienia aplikacji.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:58 |