![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2012 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym stworzyć stronę, na której mógłbym:
Do zalogowania się wykorzystałem skrypt http://tutorialzine.com/2009/10/cool-login...tem-php-jquery/ Nie za bardzo wiem też jak uniknąć problemu, gdy dwóch użytkowników będzie zalogowanych jednocześnie i będą chcieli ten sam dokument 'wygenerować'. Zależy mi na jak najprostszej bazie - ktoś mógłby mi pomóc jak podejść do tego tematu? ![]() Ten post edytował wojciechu 6.09.2012, 08:45:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciężko mi wywnioskować na czym to miałoby polegać? Możesz jakoś jaśniej?
Cytat wybrać z list rozwijanych odpowiedni rodzaj dokumentu (listy powiązane z sobą) Pobierasz dane z bazy (czy z innego miejsca? może to są pliki na serwerze?) i zwyczajnie generujesz listę. Czy te dokumenty mają być otwierane do edycji (czy tylko odczytu) przez każdego użytkownika? Cytat po wybraniu odpowiedniej pozycji i wciśnięciu przycisku mieć wyświetlony numer kolejny numer dla danego dokumentu, datę, login osoby zalogowanej Numer dokumenty, jak i nr kolejnego pobierasz z bazy (?), datę możesz odczytać poprzez funkcję php, login zapewne przechowujesz w sesji? Cytat po wciśnięciu innego przycisku mieć widok wszystkich wpisów dla danego typu dokumentu Też odczytujesz z bazy (?) lub innego miejsca. Cytat Nie za bardzo wiem też jak uniknąć problemu, gdy dwóch użytkowników będzie zalogowanych jednocześnie i będą chcieli ten sam dokument 'wygenerować'. Hmm, albo blokujesz zapis, albo tak tworzysz bazę, by jeden użytkownik nie przeszkadzał drugiemu. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2012 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
W bazie powinny być dostępne kategorie i podkategorie. Listy rozwijane, po wyborze odpowiedniej kategorii i podkategorii powinny 'poinformować' o tym, który dokument został wybrany i na tej podstawie wygenerować kolejny numer dla danego typu dokumentu. Nie mogę tutaj zastosować ostatniej pozycji z tabeli (MAX), gdyż tak jak pisałem, więcej użytkowników może równocześnie chcieć swój numer dokumentu wygenerować. Czyli podsumowując: jakim kodem musiałbym opisać przycisk, żeby po jego naciśnięciu dany użytkownik pobrał/zarezerwował numer dokumentu na podstawie list rozwijanych, TYLKO dla siebie, przy założeniu, że wiele użytkowników będzie w tym samym czasie pobierać/rezerwować swoje numery dokumentów? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 76 Dołączył: 27.12.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja do każdego wpisu dodałbym pole ID ostatniej aktualizacji. W momencie edycji zapisywać to id do jakiegoś hidden inputa, a później przy aktualizacji sprawdzać czy się pokrywają. Jeśli nie, to wyrzucić komunikat, że dokument np. został zmieniony i nie można go teraz edytować
![]() |
|
|
![]()
|
|
No ale jak data edycji ma pozwolić na pokazanie tego numeru, który zalogowany użytkownik sobie zarezerwował? Chodzi mi poprostu o to, żeby po wciśnięciu przycisku, utworzył się nowy rekord w bazie i jego numer pojawił się na ekranie, a nie innego użytkownika, który w tym samym momencie również rezerwował numer pod dany typ dokumentu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:18 |