![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przeciągu kilku miesięcy jestem zmuszony przeprowadzić się do Opola. Niestety miasta nie znam, jestem z drugiego końca Polski. Chciałem zapytać Was o perspektywę podjęcia pracy w Opolu. Jakie firmy możecie polecić? Jakie zarobki mogę osiągnąć (Kilka lat doświadczenia, Zend Framework, OOP, MySql, PostgreSQL)?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja bym Ci radził już teraz rozważać dojazd do Wrocławia. Opole jest miastem ledwo ponad 100 tys. i z tego co się orientuję, to żadnych dużych firm z sektora IT tam nie ma. Zarobki kształtują się mniej więcej tak: prowincja i małe miasto 2000 netto, duże miasto 3000 netto a aglomeracja 4000 netto. Opole to pogranicze więc na jakieś 2500 netto pewnie możesz liczyć od ręki a jak dostaniesz 3000 to się ciesz. I ciężko będzie Ci znaleźć firmę, gdzie będziesz mógł wykorzystać swoją wiedzę, doświadczenie i dalej się rozwijać. Ja bym Ci radził szukać jednocześnie w Opolu i Wrocławiu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jak już radzić poszukać w promieniu tych circa 100km, to warto wspomnieć o tym, że zaczyna się także łapać część Górnego Śląska z Gliwicami włącznie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z Opola kawalek niestety jest do Wroclawia czy Gliwic. Nie chce mi sie wierzyc, ze nie ma konkretnej pracy blizej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie chce mi sie wierzyc, ze nie ma konkretnej pracy blizej. Pewnie jest, ale im "konkretniejsza" praca ze stawką "konkretności" powyżej lokalnej średniej tym konkurencja jest większa, z doświadczenia wiem że praktycznie nie spotyka się ofert na stawkę większą niż 100% lokalnej średniej a najczęściej proponują na rozmowach 50-75%. Możesz też rozważyć dość modną ostatnio opcję - 3-4 dni w tygodniu zdalnie a reszta dojazd, to już nie jest tak męczące. Dzisiaj niestety dojazdy to problem, nawet w obrębie tego samego miasta. Oczywiście zależy, czego szukasz - najlepiej sam zbadaj lokalny rynek pracy, pochodź na rozmowy, powysyłaj CV. Ale jeśli Cytat jestem zmuszony to szukaj rozwiązań alternatywnych już teraz, bo programista z doświadczeniem w takim mieście jak Opole co może robić? Jak mus to mus, ale z tym miastem przyszłości bym nie wiązał - chyba, że zrewidujesz swoje oczekiwania i ambicje.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:29 |