![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2003 Skąd: Ełk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Silnia, ciąg Fibonacciego, mateoda rekurencyjna, delta? Co to jest i po co to jest? Nie miałem jeszcze tego na mat.
-------------------- I tak ma być !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na wszystkie pytania (moze z wylaczeniem delty) znajdziesz odpowiedz w kazdej ksiazce dotyczacej algorytmiki.
Jesli nie dotrzesz do tych informacji, to moge gdzies wrzucic skany - nie chce mi sie tego przepisywac ![]() -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2003 Skąd: Ełk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Na wszystkie pytania (moze z wylaczeniem delty) znajdziesz odpowiedz w kazdej ksiazce dotyczacej algorytmiki.
Jesli nie dotrzesz do tych informacji, to moge gdzies wrzucic skany - nie chce mi sie tego przepisywac ![]() Byłbym wdzięczny. -------------------- I tak ma być !!!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze dopowiem tyle ze to wszystko zawarte jest w cwiczeniach z php4 wydawnictwa Helion. Ciag Fibonnaciego jest przedstawiony w postaci rekurencyjnej jak i iteracyjnej..
-------------------- Pozdrawiam
Piotr P. 'g0blin' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Silnia
n! - czytaj "n silnia" n! = 1*2*3*...*n Cytat ciąg Fibonacciego
Dwie pierwsze liczby w tym ciągu to dwie jedynki, a każda następna to suma dwóch poprzednich, czyli: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21... Cytat mateoda rekurencyjna
Nie wiem ![]() Cytat delta
Rodzaj ujścia rzeki, przykłady: Nil, Wisła ![]() A matematycznie to delta jest takim czymś, dzięki czemu możemy rozwiązać równanie kwadratowe, nie chce mi się rozpisywać jak to działa, bo w tym momencie mam kilka innych spraw na głowie ![]() Też nie miałem tego na matematyce ![]() -------------------- Cod | codslfc@o2.pl | gg#1405724 | www.footbag.p2.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rekurencja to sposob rozwiazywania algorytmow znajac najprostszy podstawowy sposob rozwiazywania problemu. W programowym zastosowaniu polega to na kilku krotnym wywolaniu funkcji przez sama funkcje wywolywana. Najprostszy przyklad to:
[php:1:479cae4b6f]<?php function silnia(x){ if (x != 0) return x * silnia(x - 1); else return 1; } ?>[/php:1:479cae4b6f] Meotda ta niesetety jest malo wydajna i bardzo pamiecio zerna. Jednak gdy zalezy nam na 'malym' kodzie to jest w sam raz. Nalezy jednak pamietac aby wynikiem byl skonczony warunek tzn. zeby nie powstala nam petla. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Delta to litera grecka (my piszemy łacinskimi) oznaczająca (przyjęta przez matematyków) pewien współczynnik pozwalający określić czy równanie drugiego stopnia ma rozwiązanie.
delta=b^2-4*a*c, gdzie a, b , c są współczynnikami równania kwadratowego 0=ax^2+bx+c (zmiennej x) warunek: delta <0, to brak pierwiastków delta =0, to 1 pierwiastek (podwójny) delta >0, to 2 pierwiastki reszta w książkach do matematyki ;-), albo w tablicach matematycznych. Pozdrawiam i życzę zgłębiania wiedzy ;-) DJ -------------------- www.osno.com.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postanowiłem odkopać ten wątek, bo nie bardzo wiem jak za pomocą schematów blokowych przedstawić ciąg Fibonacciego w sposób rekurencyjny. Mam problem z zapętlaniem, nie wiem jak sprawdzać czy już ciąg policzył n ilość razy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz za pomocą schematu blokowego przedstawić liczenie sumy ciągu? W czym problem? Może z kodem?
Kod int fib(int n) {
if ( n>1) { return fib(n-1)+fib(n-2); } else { return n; } } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już nie ma problemu, wpadłem na pomysł jak to zrobić. Dzięki za chęć pomocy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat delta <0, to brak pierwiastków Bede upierdliwy i poprawie to na:delta < 0, to brak pierwiastka w ciele liczb rzeczywistych, pierwiastek zawiera sie w ciele liczb zespolonych ![]() (chcialem sie wykazac i byc madry:P) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też będę upirdliwy miałem to już dziś poprawić ale widzę, że nasty już to zrobił tyle że nie
Cytat pierwiastek zawiera sie w ciele liczb zespolonych a powinno być pierwiastki ![]() Równanie ma tyle rozwiązań jaki jest stopień równania:P -------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:27 |