![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-granka- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam formularz w którym przesyłam tablice z danymi, w zasadzie wiele tablic... Chodzi o to jak wydajnie uzyskać taki efekt, aby skrypt zrobił update gdy dany rekord istnieje wybranego pola, lub dodał nowy rekord w przypadku jego braku...
Mam pierw zrobić SELECT, sprawdzając czy takie dane istnieją i jak nie zrobić INSET? I jeszcze jedno czy zrobić to w pętli? Czy w PDO są inne sposoby?
Zakłądając że mam takie pola z dniem tygodnia, przy którym są godziny itd. gdzie tablica wyglada np. tak:
To jak zrobić ten update/insert? Tego wszystkiego, w pętli dać w prepare, execute ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie bardzo rozumiem co REPLACE ma do tego? Przecież nie zamieni mi UPDATE na dane które nie istnieją.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jakbyś łaskawie zajrzał do manuala mysql co robi REPLACE, to byś się teraz nie dziwił....
Mamy INSERT, mamy UPDATE oraz mamy REPLACE. Zajrzyj więc do manuala i doczytaj -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tylko że REPLACE i tak usunie WSZYSTKO i zostawi tylko 1 rekord.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Replace nic nie usuwa..... przeycztałeś tego linka, który dostałeś?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 07:00 |