![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam tu taki krótki kod: CODE function pokazRozszerzenie($plik1) { $dzialanie = end (explode('.', $plik1)); return $dzialanie; } $plik1 = array ("pierwszy"=>"hduwhdh.gif", "drugi"=>"cjijis.exe", "trzeci"=>"hhshhs.ajja.jpg", "czwarty"=>"djdjshs.doc", "piaty"=>"kkhkhnkvmjv.tmp"); print ("<table border=\"2\">"); print ("<tr bgcolor=\"yellow\">"); print ("<td><b>LP.</b></td><td><b>Nazwa pliku</b></td><td><b>Rozszerzenie</b></td>"); print ("</tr>"); foreach ($plik1 as $klucz => $wartosc) { print ("<tr>"); print ("<td><i>Plik $klucz : </i></td> <td>$wartosc</td> <td><b>".pokazRozszerzenie($wartosc)."</b></td>"); print ("</tr>"); } print ("</table>"); Efekt powinien być taki: LP. Nazwa pliku Rozszerzenie Plik pierwszy : zdjecie.jpg jpg Plik drugi : animacja.gif gif Plik trzeci : dokument.doc doc Plik czwarty : tymczasowy.tmp tmp Plik piaty : dziwny.jpg.gif.mp3 mp3 Plik szosty : bleble.do.dods.dsfdsf.bat bat I w sumie jest ale wyskakuje błąd w linii z tym kodem - $dzialanie = end (explode('.', $plik1)); (Only variables should be passed by reference in C:\wamp\www\OperacjeNaPlikach\operacje_na_plikach.php). Jak go usunąć, coś nie tak ze składnią jest? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz podać w end zmienną, a nie funkcje.
a poza tym, stosuj pathinfo() Ten post edytował !*! 3.09.2012, 12:40:28 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybką pomoc.
Myślałem że taką składnę łyknie, ale jak widać trzeba było dodać 1 linijkę. Jeszcze raz dzięki ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... ale jak widać trzeba było dodać 1 linijkę. ale to raczej jako ciekawostka ![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:50 |