![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Kamil-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witajcie, zwracam się do was z bardzo dziwnym problemem, a mianowicie próbuje ustawić kodowanie polskich znaków,
oto fragment kodu:
dziwność tego problemu polega na tym iż jeżeli jest to szablon html to polskie znaki wyświetlają się normalnie jeżeli jednak zapisze to jako plik widoku i wyświetle w CodeIgniterze to kodowanie nie działa. Dodam jeszcze że próbowałem różnych ustawień, BOM i bez BOM, iso itd. Nic nie działa. Pomożecie? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwne, u mnie działa. Ja mam w application/config/config.php:
I dlaczego header() przed DOCTYPE? Spróbuj tak (muszę to przerobić na to, co oferuje HTML helper, ale jakoś nigdy nie mam czasu ![]() Pliki zapisuję jako UTF8 bez BOM i mi wszystko działa. CodeIngniter 2.1.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2012 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
posprawdza sobie to tym programem Notepad++. bardzo mi pomógł jak miałem problemy tez nie dawno
może też ci się przyda to: Temat: PHPMySQLPolskie znaki nie sa pobierane z bazy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2010 Skąd: Sanok/Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za pomoc ale brak efektów ;/ czy może to być wina systemu(windows 7 64bit)? Istnieje wogóle takie prawdopodobieństwo?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to dziwnie zabrzmi, ale pokaż, jak wygląda strona (jako źródło) wygenerowana przez CodeIgnitera (z użyciem wywoływania widoku).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2010 Skąd: Sanok/Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy o to Ci dokładnie chodzi,
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem dlaczego, ale po skopiowaniu (klikam na "pobierz" przy kodzie, który umieściłeś) na dysk lokalny mam wszędzie encje postaci � - to nie są polskie litery.
Otwórz sobie swój plik z widokiem, wejdź na menu "format" i wybierz "konwertuj na format UTF8 bez BOM". Nie wiem, czy przez eksperymenty Notepad++ nie zgłupiał i czy jakimś dziwnym trafem kodowanie się nie rozjechało. Widzę, że to mały kod, więc masz ewentualność: usunąć polskie znaczki (WSZYSTKIE), skonwertować na ANSI (to jest zresztą default jak nie ma znaków spoza kodu ASCII), a potem dodać polskie literki, i wybrać na "konwertuj na format UTF8 bez BOM". U mnie działa. Znaczy się: jak dopiszę polskie litery i w stronie widzę krzaki, to wystarczy przekonwertować, zapisać plik i odświeżyć stronę. Notepad++ wersja 6.1.3 |
|
|
![]()
|
|
HAHAHAHA zaskoczyło
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 01:14 |