![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-samba- |
![]()
|
Goście ![]() |
Pobieram z bazy np. 10 rekordów, w jaki sposób umieścić je w kodzie np. w taki sposób:
Chodzi o to, aby tworzony był DIV a w nim po trzy linki z rekordami i kolejny... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ten sposób najprościej obsłużysz to w kodzie php w pętli.
Do zmiennej $rowCount oczywiście przypisz liczbę wierszy pobranych z bazy. Oczywiście rozwiązanie nie jest optymalne, musisz je trochę sam ulepszyć ![]() |
|
|
-samba- |
![]()
|
Goście ![]() |
właśnie mam z tym problem nadal... Zakładając że przed tymi div jest LI
Cytat <li> <div> <a>$daneZbazy1</a> <a>$daneZbazy1</a> <a>$daneZbazy1</a> </div> <div> <a>$daneZbazy2</a> <a>$daneZbazy2</a> <a>$daneZbazy2</a> </div> <div> <a>$daneZbazy3</a> <a>$daneZbazy3</a> <a>$daneZbazy3</a> </div> </li> Każdy LI musi mieć w sobie 3 div, jak rekordów jest więcej to dodaje do kolejnego LI 3 div itd. |
|
|
-samba- |
![]()
|
Goście ![]() |
czy ktoś mógłby mi pomóc jak uzyskać taki efekt jak wyżej z for? A może trzeba zrobić to inaczej?
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
up
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
up2
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co mają znaczyć te up i up2?
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
aby temat nie zaginął w akcji.
|
|
|
-Jinbe- |
![]()
|
Goście ![]() |
czy ktoś mógłby mi pomóc jak uzyskać taki efekt jak wyżej z for? A może trzeba zrobić to inaczej? Masz już podane, jak wstawić z pomocą pętli for znaczniki div (z lekkim błędem, o ile widzę, ale kierunek jest dobry). Oprócz tego chcesz wstawić znaczniki li dla każdych trzech znaczników div, więc możesz spokojnie użyć tej samej pętli dopisując tam sprawdzenie, czy licznik $i jest podzielny przez... 9 ![]() Oczywiście musisz zwrócić uwagę na znaczniki końcowe, gdyż niekoniecznie zawsze będziesz miał odpowiednią liczbę grup div, żeby do końca wypełnić znaczniki li, więc ostatni możesz musieć zamknąć ręcznie. No i w podanej przez Riggsa pętli musisz zmienić lekko warunki, gdyż póki co każdy div zawiera tylko jeden link, a chciałbyś trzy. Ale to już zadanie domowe dla Ciebie ![]() I zaznaczam, że takie "up'owanie" tematu nie jest mile widziane. Jak ktoś będzie chciał, to odpisze - nawet jeśli temat znajdzie się na drugiej stronie. A jeśli nie, to Twój temat nie jest ważniejszy od innych, żeby ciągle go podbijać. |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Właśnie nie wiem jak napisać te warunki aby był wstawiany LI, i 3 DIV do niego... Jak sprawdzić czy licznik $i jest podzielny przez 9? I dlaczego tak?
Powinna być jeszcze jedna pętla? |
|
|
-Jinbe- |
![]()
|
Goście ![]() |
Właśnie nie wiem jak napisać te warunki aby był wstawiany LI, i 3 DIV do niego... Jak sprawdzić czy licznik $i jest podzielny przez 9? I dlaczego tak? Powinna być jeszcze jedna pętla? A jak sprawdzasz dotąd w zacytowanym przez Ciebie kodzie, czy $i jest podzielne przez 3? Wiesz, do czego służy konstrukcja $i%3? Jeśli nie, poczytaj sobie w manualu. Moim zdaniem lepiej zrobić to w jednej pętli. Zmień sobie ją najpierw tak, żeby robiła tylko jeden przebieg. Zobacz, jaki zwraca wynik. Zwiększ przebieg o jeden i obserwuj wyniki aż do licznika 10. Spróbuj zrozumieć, jak działa, wprowadzaj zmiany, ale po trochu ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:52 |