![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2004 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z odczytaniem polskich liter z xml'a. Troszkę przeszukałem już forum, ale być może źle szukam, a być może nie było takiej sytuacji. Nie wiem dlaczego ale podczas czytania z bazy wyników otrzymuję dziwne symbole, takie jak: ? ? Ä ? ? ? ? ? Â ? Znalazłem w necie, że zapis: mb_convert_encoding($player[3],"HTML-ENTITIES","UTF-8") pozwolił mi się pozbyć tych dziwnych symboli i wreszcie xml został rozpoznany przez parser. Teraz jednak nie wiem co zrobić, żeby zobaczyć polskie litery... bo tym razem mam zamiast polskich liter: & # 3 2 2; itp. Poniżej wrzucam kod z pliku php. Baza jest ustawiona na utf-8, plik też jest zapisany jako utf-8 (przynajmniej tak mi pokazuje jEdit)
Ten post edytował Vasquez21 30.08.2012, 14:09:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2004 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad 1, tak... wywala coś w stylu:
Znaleziono nieprawidłowy znak w zawartości tekstowej. Błąd podczas przetwarzania zasobu 'adres strony... <PlayerSurname>GaÅ ad 2, prawdę powiedziawszy potrzebowałem czegoś na szybko, znalazłem gotowe rozwiązanie i użyłem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak łatwo się domyślić w poprawnym dokumencie XML nie ma prawa wystapić bezpośrednio &, zamień wcześniej na &
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmm ale w bazie nie ma &... to jest coś co wyskakuje mi przy polskich literach właśnie.
Przepraszam jesli źle Cię zrozumiałem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie, sorki, źle spojrzałem. Tam masz Å. Masz set names przy połączeniu ustawione?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie miałem, teraz dodałem... cały mój connect wygląda teraz tak:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:09 |