![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wysyłam plik ze zdjęciem tak jak tutaj jest opisane:
http://www.tizag.com/phpT/fileupload.php Wszystko działa prawidłowo, ale w momencie wysłania formularza wysyłającego plik na serwer (naciśnięcia przycisku Upload File) przed przeładowaniem strony chciałbym sprawdzić czy dane obrazka są prawidłowe. Po prostu taka walidacja po stronie klienta - czy obrazek ma odpowiednie rozszerzenie, długość, szerokość, wielkość, itd. Jak można to osiągnąć? Może jest do tego jakaś funkcja/biblioteka w JavaScript/jquery? A może po prostu za pomocą AJAX wywołać funkcję getimagesize()? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zanim prześlesz plik na serwer, po przesłaniu formularza wszystkie te informacje są dostępne z poziomu php.
Musisz jedynie dokonać odpowiedniej walidacji (też można w php). -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
No ale mi zależy na walidacji po stronie klienta, więc jako rozumiem print_r($_FILES) + AJAX?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Chodziło mu o to że możesz walidować dane w php a do użytkownika wysyłać tylko komunikaty.
Jeżeli już się uparłeś żeby walidować po stronie JS to musisz zwrócić uwagę na to że ktoś sprawdzi w źródle ścieżkę i jakie parametry wysyła to w prosty sposób ominie Twoją walidację. Jednak jeżeli chodzi już o JS to wysyłaj dane w php np za pomocą json_encode i odbieraj je w JS i waliduj |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:38 |