![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 3.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich i proszę o pomoc. Dopiero zaczynam zabawę z symfony. Chce stworzyć stronę wykorzystującą bazę danych. Korzystam z Netbeans. Serwer mam na Xampie.
Baza składa się z jednej tabeli o nazwie rzeka. Nazwa bazy to rzeki. Plik schema.yml wygląda tak: propel: rzeka: rzeka_id: { type: integer, required: true, primaryKey: true, autoIncrement: true } nazwa: { type: varchar(45) } dlugosc: integer Plik databases.yml wygląda tak: dev: propel: param: classname: DebugPDO debug: { realmemoryusage: true, details: { time: { enabled: true }, slow: { enabled: true, threshold: 0.1 }, mem: { enabled: true }, mempeak: { enabled: true }, memdelta: { enabled: true } } } test: propel: param: classname: DebugPDO all: propel: class: sfPropelDatabase param: classname: PropelPDO dsn: "mysql:dbname=rzeki;host=localhost" username: nazwauzytkownika password: haslo encoding: utf8 persistent: true pooling: true W Netbeans wydaje następujące komendy: propel:build-model propel:build-sql propel:insert-sql --no-confirmation propel:data-load Na wyjściu po trzeciej komendzie wyskakuje błąd: >> schema converting "C:/xampp/htdocs/rzeki/config/schema.yml" to XML >> schema putting C:/xampp/htdocs/rzeki/config/generated-schema.xml >> propel Running "insert-sql" phing task Some problems occurred when executing the task: build-propel.xml:272:1: [wrapped: SQLSTATE[42000] [1049] Unknown database 'rzeki'] If the exception message is not clear enough, read the output of the task for Execution of target "insert-sql" failed for the following reason: C:\xampp\php\PEAR\symfony\plugins\sfPropelPlugin\lib\vendor\propel-generator\build-propel.xml:272:1: [wrapped: SQLSTATE[42000] [1049] Unknown database 'rzeki'] [phing] C:\xampp\php\PEAR\symfony\plugins\sfPropelPlugin\lib\vendor\propel-generator\build-propel.xml:272:1: [wrapped: SQLSTATE[42000] [1049] Unknown database 'rzeki'] more information >> file- C:/xampp/htdocs/rzeki/config/generated-schema.xml Po czwartej komendzie wyskakuje błąd: >> propel load data from "C:\xampp\htdocs\rzeki\data/fixtures" Unable to open PDO connection [wrapped: SQLSTATE[42000] [1049] Unknown database 'rzeki'] Bazy nie ma w phomyadmin. Próbowałem zmienić parametr dsn: "mysql:dbname=rzeki;host=localhost" na "mysql:host=localhost;dbname=rzeki" ,ale nic to nie daje Wartości username i password podaje takie jak do phpmyadmin. Co robię źle? Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 15 Dołączył: 12.08.2012 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Skoro zaczynasz przygodę, to wiedz, że jest już Symfony 2, ba, nawet 2.1 zostanie wydane już niedługo. Propel został zastąpiony Doctrine2.
Do tego, na forum mamy specjalne tagi BB-Code do umieszczania kodu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbym Ci pomóc z takim czymś, ale w Symfony2 więc zacznij lepiej się uczyć, sam niedawno zacząłem, jest ok, mam książkę, dokumentację, dokumentację doctrine/twig.
Na pewno nowsza wersja = lepsza. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy przypadkiem nie musisz sam stworzyc bazy danych "rzeki"
"Unknown database 'rzeki'" Tabele zostaną wygenerowane automatycznie lecz baza raczej nie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja chyba wiem co Ty nawet robisz, albo podobny przykład mam w książce o rzekach i ich długościach, przykład polega na wykorzystaniu pliku Yaml, który zawiera informacje o rzekach, stworzeniu bazy, wysłaniu do niej danych z Yaml poprzez parser, a później na koniec wyświetlenie danych z bazy.
Skoro zaczynasz przygodę, to wiedz, że jest już Symfony 2, ba, nawet 2.1 zostanie wydane już niedługo. Propel został zastąpiony Doctrine2. Do tego, na forum mamy specjalne tagi BB-Code do umieszczania kodu. http://symfony.com/blog/security-release-s...-0-rc2-released Już coraz bliżej. Uruchamiał ktoś już jakiś projekt w v2.1.0 ? Ten post edytował Szymciosek 29.08.2012, 22:56:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 3.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbym Ci pomóc z takim czymś, ale w Symfony2 więc zacznij lepiej się uczyć, sam niedawno zacząłem, jest ok, mam książkę, dokumentację, dokumentację doctrine/twig. Na pewno nowsza wersja = lepsza. A czy nie lepiej najpierw przejśc przez Symfony, a dopiero później zacząć Symfony 2? Pytam poważnie bo nigdy nie pracowałem z frameworkami Ja chyba wiem co Ty nawet robisz, albo podobny przykład mam w książce o rzekach i ich długościach, przykład polega na wykorzystaniu pliku Yaml, który zawiera informacje o rzekach, stworzeniu bazy, wysłaniu do niej danych z Yaml poprzez parser, a później na koniec wyświetlenie danych z bazy. To jest przykład z książki W. Gajdy. Mam kolejny problem. Chodzi o wygenerowanie panelu administracyjnego CRUD. Mam bazę, rekordy. Według autora po wydaniu polecenia: symfony propel:generate-module frontend szczyt Szczyt mam otrzymać kilka akcji np. szczyt/index, szczyt/new szczyt/create itp Po wydaniu komendy w folderze actions mam jednak tylko jeden plik actions.class.php zawierający kilka funkcji o znajomych nazwach np. executeIndex(parametry), executeNew(parametry) executeCreate(parametry). Zastanawiam się czy jest to błąd w książce. Czy może coś źle robię? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 12:30 |