![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolejna zagwostka
![]() Kod while ($line = mysql_fetch_row($row_count)) { printf("<A HREF=\"index.php?id=%s\">%s</A><BR>", $line[2], $line[1]); if(!isset($id)){ include("jakas_strona.htm"); // domyślna wyświetlana strona } else{ include($_GET['id']); } wyjaśnienia: - line[2] to rekord w bazie z linkiem do jakiejs_podstrony - line[1] to nazwa linku do jakiejs_podstrony wyświetlana na stronie w menu - jest jeszcze jedna komórka w tabeli, poprzedzająca pozostałe, gdzie zapisany jest indeks danej podstrony (przyjmijmy line[0]). Czyli zapis w bazie danych wygląda np. tak: indeks | nazwa linku | adres URL podstrony 1 | strona 1 | strona_1.htm 2 | strona 2 | strona_2.htm itd. i teraz: kliknięcie na link spowoduje przekazanie wartości w URL: id=jakas_strona.htm (przekazywanie danych odbędzie się za pomocą metody GET). A więc adres w pasku adresu będzie wyglądał tak: www.domena.pl/index.php?id=jakas_strona.htm. Dzięki temu zostanie wyświetlona (includowana) dana podstrona. Pytanie: jak podstawić zmienną, która będzie pobierała dane z URL, w którym zamiast dokładnego adresu URL po zmiennej 'id' podany będzie indeks (na zasadzie: www.domena.pl/index.php?id=1 - gdzie 1 to indeks) kojarzony z podstroną strona_1.htm, która ma zostać wyświetlona? Rozumiem, że ta zmienna powinna być podstawiona pod 'id' w include($_GET['id']); pozdro marcin -------------------- www.mpps.pl
park maszynowy: apache 2.2.22 | php 5.4.0 | MySQL 5.0.10 | phpMyAdmin 3.5.0 | notepad ++ | pilsner urquell |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba tak:
kod php tu, na forum, dawaj nie do znacznika [CODE], tylko do [php] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thnx!
ruszyło po drobnych korektach (potrzebnych do dostosowania do reszty kodu). tego właśnie potrzebowałem! idąc dalej tą drogą: jeśli by chcieć podzielić wyświetlane menu np. na dwa menu znajdujące się po lewej i prawej stronie (oczywiście będą dwie tabele w bazie - jedna dla lewego menu i jedna dla prawego) na zasadzie:
dlaczego taki podział? aby wynik był wyświetlany pośrodku strony pomędzy lewym i prawym menu. niestety taki sposób rozmieszczenia kodu (chodzi o prawe menu) nie powoduje wyświetlania kojarzonej podstrony po kliknięciu na link z prawego menu, tylko domyślną, mimo prawidłowego przekazania do URL-a ![]() jak to ominąć? oczywiście przemieszczenie części kodu odpowiedzialnej za prawe menu przed część z includowaniem powoduje, że wszystko działa bez zarzutu, lecz oba menu są wtedy po tej samej stronie ![]() i jeszcze jedno: wiem, że wystarczy podstawić: print("Przykro mi - strona, której szukasz, jest w tej chwili niedostępna"); w miejscu:
aby w razie braku wyniku do wyświetlenia wyświetlał się powyższy tekst zamiast domyślnej strony ale jak wtedy wyświetlać domyślną stronę czy raczej domyślnie środek startowej strony...? pozdro m -------------------- www.mpps.pl
park maszynowy: apache 2.2.22 | php 5.4.0 | MySQL 5.0.10 | phpMyAdmin 3.5.0 | notepad ++ | pilsner urquell |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to trzeba kod przemieścić, ale prawe menu wyświetlić po właściwej stronie
czy załapałem, o co chodziło:
pamiętaj, że w takim układzie indeksy w obu tabelach nie mogą się dublować pozdrawiam t |
|
|
![]() ![]()
|
|
Bardzo Ci dziękuję - oczywiście pomogło
![]() muszę trochę więcej poczytać i... czasami pomyśleć ![]() czy miałbyś może sposób na rozwiązanie drugiej części pytania? pozdrawiam m ps. obiecuję pomyśleć ![]() ps.1 dużo czasu poświęcasz na kodowanie? pytanie chyba retoryczne... ![]() -------------------- www.mpps.pl
|
|
![]()
|
|
a czy "druga połowa" mojego ostatniego kodu nie rozwiązuje tego problemu? (może go nie zrozumiałem...)
skoro pytanie jest retoryczne, to odpowiadać nie będę ![]() |
|
|
![]()
|
|
sorki, dopiero po odpisaniu Tobie zauważyłem tą część kodu
![]() i już pewnie się nie zdziwisz, jak powiem, że działa bez zarzutu. ![]() jeszcze raz thnx!! jeśli będziesz miał ochotę zobaczyć wyniki - zapraszam: www.mpps.asternet.pl lub napisać - też zapraszam: mpps@asternet.pl ... może ja będę mógł w czymś Ci pomóc? kto wie... pozdro marcin -------------------- www.mpps.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:56 |