![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Mam problem z uruchomieniem programu poprzez shell_exec. Działa np. polecenie pwd, ls itp. Program służy do włączenia czegoś przez port LPT, więc może to problem z uprawnieniami? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, prawa to najczęstszy problem. Ewentualnie problem może być ze ścieżką dostępu do binarki. Wymienione przez Ciebie polecenia zwykle leżą w /bin lub /usr/bin, a ten dedykowany program może leżeć np. w /opt czy /usr/local/bin.
Zlokalizuj położenie programu i o ile prawa pozwolą, to powinieneś umieć go uruchomić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Program mam w /var/www/ pod nazwą lpt. Komenda wygląda tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może /var/www/lpt
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jak masz program w drzewie serwera WWW, to upewnij się, że w ogóle możesz ten program wykonać. Często administratorzy montują filesystem z opcją "noexec", która zabrania wykonywania jakichkolwiek binarek z danego filesystemu.
|
|
|
![]()
|
|
Nie bardzo rozumiem, o co chodzi.
Nadawałem chmod chown na www-data, ale to nic w sumie nie zmienia, bo testowy skrypt w bashu odpala, ale już tego z C nie chce. Może dałoby się to zrobić logując się z php do ssh i wtedy wykonać komendę, lecz problem jest taki, że kiedyś próbowałem, ale miałem problem z pakietami. Jakie mam doinstalować, to może tak spróbuję to ominąć? EDIT: ok udało mi się to zrobić. zainstalowałem pakiet libssh2-php. Potem oczywiście restart apacha, Kod wygląda tak:
Może komuś się przyda (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował botnaizi 28.08.2012, 15:50:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:26 |