![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc
Zrobiłem panel administracyjny, z logowaniem. Login i hasło przechowuję jednal w COOKIE (hasło w MD5). Czy można tak robić, czy jest to działanie niebezpiecznie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co Ci login i hasło w Cookie ?
Zrób sobie za każdym poprawnym logowaniem w bazie wpis user_hash, który będzie trzymał zakodowany zlepek zmiennych np Login, Ip połączone ze sobą i zakodowane w MD5. Przy każdym wejściu na stronę sprawdzaj czy user_hash w cookie = user_hash w bazie danych Mi tak gdzieś radzili i rzeczywiście sam tak zrobiłem Ten post edytował Szymciosek 27.08.2012, 21:19:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 15 Dołączył: 12.08.2012 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Po co Ci login i hasło w Cookie ? Zrób sobie za każdym poprawnym logowaniem w bazie wpis user_hash, który będzie trzymał zakodowany zlepek zmiennych np Login, Ip połączone ze sobą i zakodowane w MD5. Przy każdym wejściu na stronę sprawdzaj czy user_hash w cookie = user_hash w bazie danych Mi tak gdzieś radzili i rzeczywiście sam tak zrobiłem Tak, do czasu gdy ktoś uzyska dostęp do kodu źródłowego/dojdzie do sposobu robienia "losowego" hasha. Hasło powinno być przechowywane w jednym miejscu (najprwadopodobniej u Ciebie baza danych). Pozostałe dane (wystarczy ID użytkownika) oraz jakieś dane kontrolne (useragent, aby wychwycić niespodziewane zmiany przeglądarki z żądania na żądanie) trzymaj w sesji. I login oraz adres IP jest raczej stały dla użytkownika, tym łatwiej podszyć się pod użytwnika, toż to dane ogólnodostępne i nielosowe. Nie ma sensu robić własnej niby-sesji. Ten post edytował pamil 27.08.2012, 21:25:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 00:53 |