![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam pisze autoryzacje uzytkownikow oparta o pliki (jeszcze nie mysql). na razie mam logowanie.php, rejestracja.php oraz uzytkownicy.txt
Rejestracja dziala poprawnie i wyglada tak:
zawartosc uzytkownicy.txt to aktualnie: admin|admin1|admin@wp.pl|test|test1|testowy@onet.pl| teraz logowanie.php. skrypt zaciagnalem z wikibooks. sama idee sesji juz w wiekszosci ogarnalem, jednak mam pewien problem, ktory zaraz opisze. logowanie.php:
jak widac ten system logowania, umozliwia zalogowanie tylko 3 ustawionym juz uzytkownikom. chcialbym umozliwic mozliwosc tworzenai nowych kont i logowanie do nich. moj problem, polega jednak na tym, jak zaimportowac dane z rejestracja.php do tablicy w logowanie.php. po prostu brak mi pomyslu jak to wykonac. myslalem o wykorzystaniu petli foreach, albo for dla sprawdzenia czy login i haslo sa prawdziwe. mozna by tez miec lacznie 3 pliki tekstowe. w jednym byly by podane login haslo i email w przejrzystej formie, w drugim wszystkie loginy a w trzecim hasla. moglibyscie pomoc? pozdrawiam Ten post edytował michat34 27.08.2012, 12:02:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 76 Dołączył: 27.12.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
#1: Błędnie operujesz na plikach, ponieważ ich "nie zamykasz". Poprawnie powinno wyglądać to tak:
#2: Zapisuj do pliku dane w formacie: Kod nick|haslo|email; Dzięki temu będziesz mógł odczytać listę userów w ten sposób:
Ten post edytował untorched 27.08.2012, 15:52:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego nie skorzystasz z gotowego rozwiązania, np. Zend_Auth czy Symfony Security?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 76 Dołączył: 27.12.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego nie skorzystasz z gotowego rozwiązania, np. Zend_Auth czy Symfony Security? Hmm. Sądzę, że chcąc się czegoś nauczyć trzeba samemu coś zrobić, a nie korzystać na start z gotowców. Po co w szkole uczyliśmy się dodawać, skoro kalkulator może zrobić to za nas? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 20:37 |