![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zapisać opcję do pliku na tym przykładzie nie mogę sobie z tym poradzić nie wiem co zrobię nie tak proszę pomóżcie. a oto przykład.
</form> <form action="" method="POST"> <?php function czytajopcje(){ $plik = 'opcje.txt'; $uchwyt = @fopen($plik, "r") or die('Wystąpił błąd pliku '.$plik.'.'); while (($iTem = fgetcsv($uchwyt,1000,","))!== FALSE) { $Data[]=$iTem; } fclose($uchwyt); return $Data; } $Data=czytajopcje(); for( $i=0;isset($Data[$i]) ;$i++ ) { $nazwa_dzial=$Data[$i][1]; if ($Data[$i][0]==0){ echo '<label><input type="checkbox" name="opcje[]" value='.$Data[$i][1].'></input>'.$Data[$i][1].'</label><br />'; }else { echo '<label><input type="checkbox" checked="checked" name="opcje[]" value='.$Data[$i][1].'></input>'.$Data[$i][1].'</label><br />'; } } $Data=czytajopcje(); $ile = count($Data); for ($i=0; $i <$ile; $i++) { $string[] =$string.$_POST['opcje'][0].','.$_POST['opcje'][1]; $str = implode("\r\n",$string); } $plik = 'opcje.txt'; $uchwyt = @fopen($plik, 'w') or die('Wystąpił błąd pliku '.$plik.'.'); fwrite($uchwyt,$str); fclose($uchwyt); ?> <input type="submit" value="Zapisz" /> </form> plik z opcjami wygląda tak 0,Opcja 1 1,Opcja 2 1,Opcja 3 0,Opcja 4 Za pomoc z góry dziękuję Mógłby ktoś mnie naprowadzić jak zapisać te opcje do pliku te zaznaczone i nie zaznaczone wraz z opisami bo przeglądam różne posty i nie mogę sobie z tym poradzić. To jest rozwiązanie mojego problemu. Może komuś przydadzą się te opcje zapisywane do pliku. <?php function czytajopcje(){ $plik = 'opcje.txt'; $uchwyt = @fopen($plik, "r") or die('Wystąpił błąd pliku '.$plik.'.'); while (($iTem = fgetcsv($uchwyt,1000,","))!== FALSE) { $Dane[]=$iTem; } fclose($uchwyt); return $Dane; } ?> <form action="" method="POST"> <?php $Dane=czytajopcje(); $number = count($Dane); for ($i = 0; $i < $number; $i++) { if(isset($_POST['id'][$i])) { $string[]=1 .",".$Dane[$i][1]; } else { $string[]=0 .",".$Dane[$i][1]; } $str = implode("\r\n",$string); $plik = 'opcje.txt'; $uchwyt = @fopen($plik, 'w') or die('Wystąpił błąd pliku '.$plik.'.'); fwrite($uchwyt,$str); fclose($uchwyt); } $Dane=czytajopcje(); for( $i=0;isset($Dane[$i]) ;$i++ ) { if ($Dane[$i][0]==0){ echo '<label><input type="checkbox" name="id['.$i.']" value=0></input>'.$Dane[$i][1].'</label><br />'; }else { echo '<label><input type="checkbox" checked="checked" name="id['.$i.']" value=1></input>'.$Dane[$i][1].'</label><br />'; } } ?> <input type="submit" value="Zapisz" /> </form> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:25 |