![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam na swoim serwisie około 100 tys. kont, i czasami po prostu muszę rozesłać ludziom o czymś informację, a to że taka jest nowość, a to że coś zostało już naprawione, i tego typu sprawy.. Lecz! Gdy mam funkcję do pisania E-Maili przez PHP, jakąkolwiek, to E-Maile wysyła, wysyła i wysyła.. aż prześle z może 1000 - 2000 emaili, trwa to z 10 minut ładując się strona i wyskoczy error (nie pamiętam już ale chyba 503 - że przeciążony serwer) no i jest lipa. Mam swojego VPS'a na dedyku, więc mogę mu nadać jakie chce parametry, więc pobawiłem się dając np. 16GB Ram na VPS'a, 8 procesorów 4 rdzeniowych, łącze mam 1gbit/s no i jest lipa jednym słowem.. A z doświadczenia wiem że na takim MyBB (forum skrypt) jak się ze 2 lata temu bawiłem w nie, to tworzy się jakaś kolejka Maili i serwer sobie to sam wysyła po kliknięciu wyślij, nie zależnie ile jest kont. Co mogę zrobić w przypadku mojego problemu? Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google: PHP mass mailer
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No widzę to: http://codestips.com/simple-free-mass-mailer-sender-php/
Tyle że wygląda on jak zwyczajny skrypt z funkcją mail. Czy całe to masowe wysyłanie maili polega po prostu na dodaniu funkcji "sleep" z czasem np. 0.1 sekundy, że ma odczekać te 0.1 sekundy na kolejny mail? I jeszcze skoro tylko to wystarczy do tego, to co można zrobić aby to wysyłanie maili nie ładowało się w przeglądarce na komputerze na którym odpala się w adresie dany skrypt, tylko bezpośrednio na serwerze, aby przeglądarka nie zamulała godzinę? PS: Nie chcę gotowych skryptów a wytłumaczenia co i jak, nie jestem jednym z tych co wykorzystuje gotowce, a jednym z tych którzy wolą coś napisać samemu. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązań mass mailingu jest sporo, chyba wszystkie opierają się na kolejkowaniu to znaczy, że twój skrypt nie wysyła maili fizycznie tylko zapisuje je w kolejce do wysłania.
Dalej sposobów wysłania też jest co najmniej kilka chyba najprostszy to skrypt odpalany za pomocą CRON co x czasu, który pobierze paczkę wiadomości z kolejki i je wyśle. Problem pojawia się gdy np masz do wysłania 200 000 maili z ofertą dnia - może okazać się, że kowalski dostanie maila gdy oferta już nie będzie aktualna ![]() Ostatnio czytałem o Amazon SES, które podobno jest bardzo wydajne i relatywnie nie drogie (0.10$ za 1 tysiąc wiadomości). -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Problem pojawia się gdy np masz do wysłania 200 000 maili z ofertą dnia - może okazać się, że kowalski dostanie maila gdy oferta już nie będzie aktualna Wtedy trzeba skorzystać z serwerów rozsyłkowych. Zwykle się nie opłaca tego samemu pisać. [; Ale: Cytat Ostatnio czytałem o Amazon SES, które podobno jest bardzo wydajne i relatywnie nie drogie (0.10$ za 1 tysiąc wiadomości). Tak, tylko uzyskanie dostępu do takich limitów wymaga pewnego "rozruchu". -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:50 |