Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Patent na nie mulące wysyłanie maili?, Nie wiem jak mogę tego dokonać.
Weles

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Mam na swoim serwisie około 100 tys. kont, i czasami po prostu muszę rozesłać ludziom o czymś informację, a to że taka jest nowość, a to że coś zostało już naprawione, i tego typu sprawy..

Lecz!
Gdy mam funkcję do pisania E-Maili przez PHP, jakąkolwiek, to E-Maile wysyła, wysyła i wysyła.. aż prześle z może 1000 - 2000 emaili, trwa to z 10 minut ładując się strona i wyskoczy error (nie pamiętam już ale chyba 503 - że przeciążony serwer) no i jest lipa.

Mam swojego VPS'a na dedyku, więc mogę mu nadać jakie chce parametry, więc pobawiłem się dając np. 16GB Ram na VPS'a, 8 procesorów 4 rdzeniowych, łącze mam 1gbit/s no i jest lipa jednym słowem..

A z doświadczenia wiem że na takim MyBB (forum skrypt) jak się ze 2 lata temu bawiłem w nie, to tworzy się jakaś kolejka Maili i serwer sobie to sam wysyła po kliknięciu wyślij, nie zależnie ile jest kont.

Co mogę zrobić w przypadku mojego problemu?

Pozdrawiam!
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Crozin

-----

Google: PHP mass mailer
+Quote Post
Weles

-----

No widzę to: http://codestips.com/simple-free-mass-mailer-sender-php/

Tyle że wygląda on jak zwyczajny skrypt z funkcją mail.

Czy całe to masowe wysyłanie maili polega po prostu na dodaniu funkcji "sleep" z czasem np. 0.1 sekundy, że ma odczekać te 0.1 sekundy na kolejny mail?

I jeszcze skoro tylko to wystarczy do tego, to co można zrobić aby to wysyłanie maili nie ładowało się w przeglądarce na komputerze na którym odpala się w adresie dany skrypt, tylko bezpośrednio na serwerze, aby przeglądarka nie zamulała godzinę?

PS: Nie chcę gotowych skryptów a wytłumaczenia co i jak, nie jestem jednym z tych co wykorzystuje gotowce, a jednym z tych którzy wolą coś napisać samemu.

Pozdrawiam.
+Quote Post
d3ut3r

-----

Rozwiązań mass mailingu jest sporo, chyba wszystkie opierają się na kolejkowaniu to znaczy, że twój skrypt nie wysyła maili fizycznie tylko zapisuje je w kolejce do wysłania.

Dalej sposobów wysłania też jest co najmniej kilka chyba najprostszy to skrypt odpalany za pomocą CRON co x czasu, który pobierze paczkę wiadomości z kolejki i je wyśle.

Problem pojawia się gdy np masz do wysłania 200 000 maili z ofertą dnia - może okazać się, że kowalski dostanie maila gdy oferta już nie będzie aktualna smile.gif

Ostatnio czytałem o Amazon SES, które podobno jest bardzo wydajne i relatywnie nie drogie (0.10$ za 1 tysiąc wiadomości).

--------------------
http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Problem pojawia się gdy np masz do wysłania 200 000 maili z ofertą dnia - może okazać się, że kowalski dostanie maila gdy oferta już nie będzie aktualna

Wtedy trzeba skorzystać z serwerów rozsyłkowych. Zwykle się nie opłaca tego samemu pisać. [;

Ale:
Cytat
Ostatnio czytałem o Amazon SES, które podobno jest bardzo wydajne i relatywnie nie drogie (0.10$ za 1 tysiąc wiadomości).

Tak, tylko uzyskanie dostępu do takich limitów wymaga pewnego "rozruchu".

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:50