![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć. Szukałem tego po forum ale jakoś się dokopać nie mogłem
![]() Jak powinien wyglądać kod php aby na stronie wyświetlić alfabetycznie 5 nazwisk z bazy danych: Nazwiska w bazie: Argus Natalia Kowalska Joanna Nowak Jan Kowalski Zbigniew Kowalski Antek i Chce żeby na www wyświetliło się: Argus Natalia Kowalska Joanna Kowalski Antek Kowalski Zbigniew Nowak Jan Z góry Dzięki za pomoc:) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kszychu @ 2004-08-27 11:23:45) pod warunkiem ze w projekcie bazy danych sa dwa pole - imie i nazwisko (a nie jedno pole wielowartosciowe) i jezeli chcesz wyswietlic pierwszych 5 to napisz na koncu LIMIT 0,5 i... to poki co samo zapytanie wysylane... a kod swoja droga.... pokaz projekt bazy danych to pozniej zastanowimy sie nad skryptem jezeli faktycznie nie potrafisz... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Huhu, Dzięki działa.
Z resztą sobie poradze, powiedzcie mi jesze prosze: Mam sobie tą baze z nazwiskami i teraz mam takie nazwiska i miona w jednym rekordzie bazy: Kowalski Jan Nowak Anna Nowak Zbigniew i chce żeby mi wyświetliło wszystkich Nowaków
I nic nie wyświetli, musi być precyzyjnie podane nazwisko, można się tego jakoś pozbyć? czy musze stworzyć 2 rekordy Nazwisko i Imie ? Bo podobno sytuacje mam z adresami zamieszkania np: Powstańców Warszawy 127
I też nic nie wyświetli.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o kurcze... dopiero teraz zauwazylem, ze masz pierwsze nazwisko a pozniej imie... czyli sortowanie ktore pokazal Ci kszychu bedzie dzialac poprawnie...
co do Twojego drugiego pytania to rowniez masz odpowiedz.. jednak zaleca sie aby dane presonalne (imie, nazwisko) robijac na osobne pola, podobnie tez postepowac nalezy z adresem... jezeli mozesz jeszcze wprowadzic zmiany to zrob jest - projekt bazy danych wowczas bedzie poprawniejszy... Ten post edytował mhs 27.08.2004, 11:36:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:43 |