![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem w trakcie nauki PHP z książką, w której mam formularz jak poniżej, a który u mnie wywala błąd:
Cytat Parse error: syntax error, unexpected '[' in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\Rozdzial11\zgadywanka2a.php on line 14 Jeśli w 14 lini poprawię na: Kod $liczba = $_POST["liczba"]; to pojawia mi się taki komunikat: Cytat Notice: Undefined index: liczba in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\Rozdzial11\zgadywanka2a.php on line 14 PHP mam w wersji 5.4.5, a serwer Apache w wersji: 2.2.22 (może coś w tym środowisku mam źle skonfigurowane?) Proszę o radę co robię źle. Pozdrawiam i z góry dziękuję Kod <?php
$liczba_do_odgadniecia = 42; $liczba_prob = (isset($_POST["liczba_prob"])) ? $_POST["liczba_prob"] + 1 : 1; $liczba = 1; if (!isset($_POST["liczba"])) { $komunikat = "Witaj w maszynie zgadującej!"; } elseif ($_POST["liczba"] > $liczba_do_odgadniecia) { $komunikat = "Liczba: " . $_POST["liczba"] . " jest sbyt duża, spróbuj mniejszej."; } elseif ($_POST["liczba"] < $liczba_do_odgadniecia) { $komunikat = "Liczba: " . $_POST["liczba"] . " jest zbyt mała, spróbuj większej."; } else { $komunikat = "Gratulacje"; } $liczba = POST["liczba"]; ?> <html> <head> <title>Zachowywanie stanu w ukrytym polu</title> <meta http-equiv=content-type content="text/html; charset=iso-8859-2"> </head> <body> <h1><?php echo $komunikat ?></h1> <p><strong>Numer próby:</strong> <?php echo $liczba_prob; ?></p> <form action="<?php echo $_SERVER["PHP_SELF"]; ?>" method="POST"> <p><strong>Wybierz liczbę:</strong></p> <input type="text" name="liczba" value="<?php echo $liczba; ?>" /> <input type="hidden" name="liczba_prob" value="<?php echo $liczba_prob; ?>" /> <p><input type="submit" value="Wylij"></p> </form> </body> </html> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:02 |