![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie, czy jest to normalne zachowanie, że element parent (#a) dziedziczy od children (# ![]() #a { background-color: #900; height: 900px; width: 100%; } #b { height: 400px; width: 70%; margin-right: auto; margin-left: auto; background-color: #969; margin-top: 120px; } </style> </head> <body> <div id="a"> <div id="b">Content for id "d" Goes Here</div> </div> Teraz, zamiast marginesu dla #b, #a ma margines. Nie mogę znaleźć info na ten temat, proszę o podpowiedź. Dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdaje się że chodzi o "collapsing margins"
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wątpie.
Tu wyrażnie parent dziedziczy od children.Nawet, gdy dla parent zadam margines, wtedy one się nie "collapsują" - że tak powiem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest wlasnie, tak jak kolega toffiak napisal, margin collapsing. Zadaj rodzicowi margines wiekszy niz 120px i wtedy sie "skolapsuja"
![]() Tutaj jest to dosc jasno wyjasnione: http://www.howtocreate.co.uk/tutorials/css/margincollapsing - zwlaszcza czesc o "Nested margins" -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, najlepsze rozwiązanie jakie znalazłem to danie parentowi averflow: auto.
Problem zniknął. Jendak wszyscy sugerują np danie padding 1px dla perent. Jednak użyję overflow. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 14:29 |