![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
czy jest możliwość odczytania ciągu oddzielonego przecinkiem oraz enterem czyli mam na przykład plik.txt i jego konstrukcja wygląda tak nazwisko, imie, konkurencja, wynik nazwisko, imie, konkurencja, wynik nazwisko, imie, konkurencja, wynik i chciał bym żeby na podstawie tego ciągu dodało mi 3 rekordy do bazy danych czyli zawsze po wynik gdzie występuje \n(enter) robi insert into odczytanego ciągu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
file() - i masz każdą linie jako oddzielny element tablicy
explode po przecinku - i masz pola z każdej linii zadna filozofia ps: nie wspominając już o czymś takim http://php.net/manual/en/function.fgetcsv.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
baza.txt
kod
zwraca mi array(1) { [0]=> string(6) "Sony " } a z "," array(2) { [0]=> string(4) "Sony" [1]=> string(2) " " } natomiast w jednej linii baza.txt Sony,LG,Ardo,PHILIPS,THOMSON zwraca array(5) { [0]=> string(4) "Sony" [1]=> string(2) "LG" [2]=> string(4) "Ardo" [3]=> string(7) "PHILIPS" [4]=> string(9) "THOMSON " } a chciał bym uzyskać tablice wielowymiarową [0]=> array(2) { [0]=> string(4) "Ardo" [1]=> string(7) "PHILIPS" } [1]=> array(2) { [0]=> string(4) "Sony" [1]=> string(2) "LG" } z bazy która wygląda tak Sony,LG Ardo,PHILIPS Czyli chodzi mniej więcej o to że ktoś wgrywa bazę danych w pliku txt na serwer i w ten sposób dodaje rekordy do mysql czyli jeden ciąg znaków(jedna tablica) to jest jeden rekord KOWALSKI,JAN,SKOK DO WODY,120pkt<- 1 rekord w mysql NOWAK,TOMASZ,SKOK DO WODY,98pkt <- 2 rekord w mysql Ten post edytował ghastblood 23.08.2012, 11:17:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po pierwsze: twoj plik wygląda teraz zupełnie inaczej niż przedstawiłeś to w pierwszym poście.
Po drugie: podałem ci metody jak to zrobić, a ty je totalnie zignorowałeś, używając jedynie explode po przecinku, podczas gdy w pliku i tak nie masz przecinków.... Czemu nie użyłeś FILE() jak ci napisłem? To ona zamienia plik na tablicę linii -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Sorki mój błąd,
baza .txt
zwraca błąd Warning: explode() expects parameter 2 to be string, array given in C:\xampp\htdocs\zawody1\ciagi.php on line 4 NULL |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wiedziałem że coś mi nie pasuje zapomniałem o foreach
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 21:58 |