![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.. Czy istnieje takie zapytanie które by jakoś posegregowało mi bazę danych wg podobnych rekordów? I mam na myśli coś lepszego niż order by.
Rekordów jest ponad 10 tys. -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro masz na mysli coś lepszego niż order by to powiedz co masz na myśli. Przykład?
-------------------- • Wszystkie wielkości świata nie są tyle warte, co dobra przyjaźń... • |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może powiem co dla mnie w tym przypadku znaczy "podobny" - tzn długość może być rózna. Podobne to takie które mogą mieć białe znaki np:
alaa jest podobny do al aa mogą różnić się brakiem polski znaków, np: wąż podobny jest do waz itp.. Mam w bazie danych tekst od userów. Niektórzy wpisują z polskimi znakami, niektórzy bez, czasami jakies dziwne spacje znikąd wstawiają.. Chciałbym to jakoś ogarnać, bo duplikaty nie są mi potrzebne.. -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poszukaj algorytm levenshteina
o ile wiem, sa juz gdzies gotowe procedury na mysql... hmmmm nawet juz znalazlem : http://www.artfulsoftware.com/infotree/queries.php j. |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem że Ci chodzi o http://www.artfulsoftware.com/infotree/queries.php#552 ?
![]() Ps. Widze tez implelentacje tej funkcji w PHP. Dużym overkiller może byc pobranie danych i puszcze przez tę funkcje?
Taki kodzik i działa spoko. Dzięki za pomoc! Ten post edytował kajzur 23.08.2012, 10:10:16 -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kajzur:: - tam miałeś przykład 2 funkcji (poczytaj o funkcjach i procedurach składowanych)
dla mnie jest to wygodniejsze, ale w php tez zadziała tak samo. aby to się mogło wykonać - musisz mieć możliwość zakładania procedur i funkcji powiem uczciwie ze jeśli tego nie robiłeś wcześniej - a nie jesteś fascynatem mysql'a to lepiej to zrobić w php ![]() z poziomy samego mysql'a to jeszcze musiałbyś utworzyć dodatkowo procedurę z cursor'em zrobić i przejść po wszystkich rekordach. da się ![]() @Tomplus:: nie chodzi o takie same rekordy, ale o podobne! group by nie zadziała tutaj. |
|
|
![]()
|
|
Zadziałało tak jak chciałem w PHP
![]() ![]() -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:54 |