![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 1 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Moja baza danych zawiera m.in. takie tabele: -produkt -kategoria -podkategoria Do bazy wykorzystuję mysqli, łączę się w taki sposób:
Przy dodawaniu np. kategorii wysyłam zapytanie do bazy czy dana nazwa kategorii już istnieje. Robię to - jakby to ująć - strukturalnie. Przy edycji nazwy kategorii skrypt wykonuje dosłownie to samo zapytanie, ale kod muszę skopiować 2x. Chciałem stworzyć funkcję
lecz wewnątrz funkcji nie mogę użyć obiektu $baza (np. $baza->query(SELECT...) ). Jak można rozwiązać ten problem nie zagłębiając się za bardzo w OOP? Pozdrawiam serdecznie. Ten post edytował maxx000 22.08.2012, 22:42:11 -------------------- www.przebrno.pl - Spokojne wakacje dla każego
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w funkcji, i po tym możesz już korzystać z $baza tej, która jest poza funkcją albo odnoś się do niej przez
też może być albo przekaż ją jako parametr funkcji. Ten post edytował YaQzi 22.08.2012, 22:47:53 -------------------- • Wszystkie wielkości świata nie są tyle warte, co dobra przyjaźń... • |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 07:09 |