![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię standardowy formularz zmiany hasła, potrzebuje sprawdzić czy podane stare hasło jest zgodne z tym zapisanym w bazie.
Zend_Validate_Db_RecordExists byłby rozwiązaniem gdyby można mu było dostarczyć zahashowane hasło. Jak sprawdzić w walidatorze, czy hasło jest zapisane w bazie jeśli w bazie jest w formie: SHA1('constant string from app'.$pass.'some random strong') a user wpisuje w formularzu jako $pass Ten post edytował amii 22.08.2012, 12:40:54 -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś podobnego robiłem niedawno.
Mam swoją bibliotekę do Zenda która generuje mi odpowiednie hasło. Z tym że ja przed hasłem doklejam sól główną z aplikacji (zapisaną w plikach) a za hasłem unikalną sól dla użytkownika (zapisana w bazie). Nie wiem czy dobrze myślę, ale chyba 'some random string' generujesz za każdym razem (bo wtedy za każdym razem otrzymasz inną wartość hasha) ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Riggs u mnie hashowanie odbywa się tak samo 'constant string from app' jest na stale zapisany w plikach, natomiast 'some random strong' jest generowany losowo jako 50 znakowy ciąg liter, cyfr i znaków specjalnych i jest zapisywany w bazie jako salt. Póżniej obydwa ciągi są doklejane do hasła, heszowane i zapisywane w bazie jako zaszyforwane hasło.
Chcąc to złamać hacker musiałby jednocześnie włamać się do bazy i na serwer ftp oraz zastosować brute force na algorytmie sha1 Potrzebuje jedynie info na temat jak dostarczyć walidatorowi 'obrobione' hasło Ten post edytował amii 22.08.2012, 13:38:04 -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej wyjść z założenia że to co robisz jest błędne
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Problem prawie rozwiązany. Zrobiłem tak:
1. Filtr w My_Filters_Hash
Filtr podłączony pod pole tylko problem jest taki, że do pola formularza zwraca zahaszowaną wartość zakładam, że to jest hash dla pustej wartości. Kiedy zwrócę z filtra pustą wartość to wtedy nic nie jest widoczne. EDIT: jak formularz się żle zwliduje trzeba bylo dać przed przekazaniem do widoku, teraz śmiga:
Ten post edytował amii 22.08.2012, 15:40:33 -------------------- gry flash online
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja akurat nadpisałem metodę isValid formularza i w niej pobieram oba hashe, generuję skrót i zwracam TRUE albo FALSE (dodając komunikat o niezgodności haseł).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 16:52 |