![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum.
Jestem początkującym programistą PHP, niedawno zacząłem przygodę z tym językiem. Proszę o poradę - jak rozwiązać problem z sortowaniem tablicy? Próbuję wylistować katalog plików w porządku rosnącym względem daty modyfikacji. Wszystko działa do momentu sortowania. Około 5 godzin szukałem i próbowałem rozwiązać problem sam, ale w końcu się przełamałem i proszę o pomoc bardziej doświadczonych osób, które mogą mi wyjaśnić gdzie popełniłem błąd.
Funkcja wyrzuca błąd "Warning: array_multisort() [function.array-multisort]: Argument #1 is expected to be an array or a sort flag in C:\WebServ\httpd\cms\CMS\PHP\sortuj.php on line 37" i nie sortuje danych. Z góry dziękuję, pozdrawiam. Ten post edytował krystian_grzesiak 19.08.2012, 13:26:03 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 1 Dołączył: 9.08.2011 Skąd: Bielsko Biała Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Akurat sęk w tym, że nie chcę korzystać z bazy danych ponieważ nie opłaca mi się jej tworzyć jako alternetywy dla jednego folderu zawierającego max 15 plików ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 291 Pomógł: 45 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No akurat korzystanie z bazy to byłby zły przykład - bo zrobisz najmniejszą zmianę i synchronizuj wszystkie rekordy.
A dlaczego nie działa? Proste! Linia (18) zmienna $nazwa jako string. Linia (31) $nazwa jako tablica bez wcześniejszej inicjalizacji czy zerowania. A po drugie - nie stosuj obcinania końcówki z nazwy pliku, bo dowolną nazwą pliku jestem ci w stanie zwrócić niespodziewane rezultaty. Do tego jest funkcja + przełączniki i trzeba je stosować.
Ten post edytował klocu 19.08.2012, 14:00:17 |
|
|
![]()
|
|
Przetestowałem funkcję - wszystko działa jak należy, o to chodziło. Dziękuję! Temat do zamknięcia.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:50 |