![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem, szukałem i jeszcze raz szukałem... no ale jak to często bywa albo jestem ślepy (co jest całkiem prawdopodobne) albo po prostu nie znalazłem dokładnie tych zagadnień o które mi chodzi.
Otóż tak. Mam serwer postaiony na XAMPP'ie 1.8 ścieżka do aplikacji wygląda tak : Kod http://localhost/aplikacja/ W bootstrap ścieżka jest ustawiona prawidłowo i wyłączony index. .htaccess wygląda następująco: Kod # Turn on URL rewriting RewriteEngine On # Installation directory RewriteBase /aplikacja/ # Protect hidden files from being viewed <Files .*> Order Deny,Allow Deny From All </Files> # Protect application and system files from being viewed RewriteRule ^(?:application|modules|system)\b.* index.php/$0 [L] # Allow any files or directories that exist to be displayed directly RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d # Rewrite all other URLs to index.php/URL RewriteRule .* index.php/$0 [PT] I teraz mam 2 problemy. Stworzyłem sobie kontroler i widok. Na początku wszystkie pliki tj. style, obrazki skrypty wrzuciłem do domyślnego folderu z widokiem no i nie działało przez to że routing jest jaki jest. Ale wrzuciłem wszystko do głownego katalogu i wpisując adres localhost/aplikacja/ wszystko wyświetlało sie elegancko ale gdy wpisze localhost/aplikacja/page/home znów linki nie pasują bo zwracają mi takie adresy : http://localhost/codestore/page/css/basic.css I teraz pytanie czy jedyne rozwiązanie to podawanie adresów bezwzględnych? Znacznie utrudnia mi to pracę, teraz pracuje na localu ale przenosząć projekt na serwer ? No i jeszcze 2gi problem być może łączący się z poprzednim. Po usunięciu index.php adres localhost/aplikacja/ działa ok ale już localhost/aplikacja/index.php wywala 404. Wiem że po prostu nie ma do niego routingu, ale z racji że nie ogarniam całkowicie htaccess'u moje pytanie, idzie to naprawić ? ^^ Jest to moje pierwsze spotkanie z KOHANA ... CI wydawał mi się bardziej logiczny no ale wszystkie początki sa (ponoć) trudne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
akurat na to trafiłem i to działa tylko jak to będzie wyglądało podczas automatycznego generowania w kontrolerze ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko pytanie dlaczego chcesz w ten sposób odwoływać się do plików IMG, CSS, JS?
Utwórz sobie nowy, oddzielny folder np. "res" (skrót od resources) i tam wrzucaj pliki. Nawet w Zendzie, czy innym frameworku masz oddzielny folder na takie rzeczy. |
|
|
![]()
|
|
no wlasnie, nie znam odpowiedzi na to pytanie... praktycznie to moja pierwsza przygoda z jakimkolwiek FW oprócz szczypnięcia CI. ok, pójdę za twoją radą.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 291 Pomógł: 45 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kohana odpłaci ci dobrym działaniem.
1) Domyślnego htaccessa nie modyfikuj 2) Załóż sobie dowolnie nazwany katalog i w nim trzymaj wszystkie skrypty, cssy, grafiki 3) Routing - tu musisz poczytać bo działa on ciut inaczej niż sądzisz żadnych index.php (dodatkowo warto usunąć index.php z wywołania adresu - da się) 4) nie, nie , stanowcze nie. od tego jest helper HTML: 5) Korzystając z helperów pozbywasz się bawienia w udziwnione adresowanie - podajesz bezwzględne a linki wygenerują się automatycznie w/g potrzeb. W razie pytań wal śmiało. -- Cytat No i jeszcze 2gi problem być może łączący się z poprzednim. Po usunięciu index.php adres localhost/aplikacja/ działa ok ale już localhost/aplikacja/index.php wywala 404. Wiem że po prostu nie ma do niego routingu, ale z racji że nie ogarniam całkowicie htaccess'u moje pytanie, idzie to naprawić ? ^^ Rozrysuj strukturę katalogów - może być screen albo rozpiska w postaci drzewka, bo chciałbym się upewnić że to na pewno jest tym o czym myślę. -- Już jasne - odpowiedź jest prosta - jeśli w bootstrap.php masz ustawione:
to jest negujesz istnienie index file to jeśli się do niego jawnie odwołasz to będziesz poszukiwać tylko kontrolera o tej nazwie, jeśli wpiszesz tam "index.php" to wtedy zapytanie będzie interpretowane tak jak chcesz. Ten post edytował klocu 18.08.2012, 18:09:15 |
|
|
![]()
|
|
@klocu, dzięki za rozjaśnienie tych kilku spraw i znaczne ułatwienie z tymi linkami... (przyznam się że ominąłem link helpers w dokumentacji)
Jest jakaś możliwość kontaktu z tobą oprócz forum (skrzynkę masz albo pełną albo nie przyjmujesz wiadomości) ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:34 |