![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam następujący problem. Chciałbym wyszukać rekordy w tablicy zawierające się w danym ciągu. Czyli mam np tabele z takimi wyrazami: 1 pi 2 da 3 es 4 ka Po wpisaniu pies wyświetliło by mi pozycje 1 oraz 3. Szukałem rozwiązania tego problemu ale nie mogłem znaleźć niczego "eleganckiego". Może nie wiem jak zadać pytanie? Czy można skonstruować jakieś proste zapytanie, które rozwiązało by ten problem? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj się funkcją strpos: http://www.php.net/manual/pl/function.strpos.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niezbyt masz taką możliwość. O ile szukając pi łatwo znaleźć pies/pilot/etc. o tyle w drugą stronę nie masz takiej opcji. Dajmy na to masz taką tablicę jak wpisałeś, to aby wyszukać te fragmenty musiałbyś wyraz porozbijać na wszelkie możliwe kombinacje i po nich szukać. Nie wyobrażam sobie w jaki sposób chciałbyś to wyszukiwać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Czy za każdym razem wyraz będzie miał dokłdnie 4 litery, a elementy w tablicy po 2 litery?
Ten post edytował wNogachSpisz 18.08.2012, 16:01:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A, chwila - nie zauważyłem tagu o mysql w temacie
![]() W MySQL nie wiem czy się da - ale jesli tablica tych dwuliterówek jest mała, to zawsze można ją wczytać z SQL i przeszukać w kodzie PHP... To już się na pewno da ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym ogólnie mieć coś takiego w bazie danych z przypisanymi indeksami i po wpisaniu całego kodu chce aby mi ten indeks wyświetliło.
http://pl.wikisource.org/wiki/Kody_pocztow...ojew%C3%B3dztwo Od biedy wrzucę wszystkie do bazy i też będzie hulać. Ten post edytował SEM 18.08.2012, 16:10:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:55 |