![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
czy można pojechać str_replace po jednym dokładnie ostatnim elemencie w tablicy?
i teraz jak robię to nie bierze mi tego pod uwagę ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podkręć jasność wypowiedzi. Co chcesz zrobić, o jakich znakach na końcu mówisz, pokaż dane wejściowe.
http://rtfm.killfile.pl/#przyklady |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do tablicy tafiają wyrazy po których jest przecinek, średnik etc
chciałbym, żeby ostani element w tablicy nie miał takiego znaku ale jednocześnie sam wyraz pozostał tylko bez znaków interpunkcyjnych, niestety pozostałe wyrazy znajdujące się w innych elemntach tablicy pownny mieć zachowane swoje znaki interpunkycjne przykłady wyrazów: wyraz, wyraz! wyraz; wyraz- jeżeli się trafi taki wyraz ze znakiem jako ostatni element tablicy muszę usunąć ten znak zostawiając sam wyraz np: jest
powinno być
pomyślalem, że zrobię to przez funkcję str_replace ponieważ całą tabicę ładnie potrafi przeszukać i zmienić, ale w tym wypadku chodzi mi tylko o jeden element, ostatni i nie mam żadnych błędów a te przecinki, wykrzykniki itd dalej się pokazują po przejściu pętlą po tablicy contenttext111 = to dane z formularza, po prostu jakiś tekst, nie będę wiedział jaki bo to będzie dowolny jaki użytkownik wpisze
Ten post edytował marbi 18.08.2012, 15:12:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie debugowałem kodu, ale wydaje mi się, że zrobiłeś to, co chciałeś.
Problem jest taki, że przypisałeś to do zmiennej, której nigdzie nie uzywasz ($wyczyszczone_znk). |
|
|
![]()
|
|
też to zauważyłem ale nie wiem jak teraz zmusić się do jej użycia
![]() wcześniej jaki zrobiłem:
to działa z usuwaniem pojedyńczej literki na końcu, czyli w ostatnim elemencie tabblicy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Normalnie - przyypisz ją do ostatniego elementu tablicy.
Nazwę tablicy znasz, liczbę elementów też, w związku z tym indeks ostatniego elementu też znasz. |
|
|
![]()
|
|
trochę nie do końca, powtarza mi się to już 8x więc zrobiłęm z tego funkcję:
w zależności od zapotrzebowania liczba elementów się zmienia, przez funkcję przechodzę 8x z róznymi wartościami, 25, 30, 40, 45, max 70 sądzę, że nawet w funkcji będę mógł zrobić jak napiasałeś, dziękuję i pozdrawiam Ten post edytował marbi 18.08.2012, 15:50:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:37 |