![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 1 Dołączył: 19.03.2012 Skąd: Września Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jestem już tak w####y męczę się z tym 2 i pół godz. w PHPMYADMIN pokazuje normalnie znaki PL a na stronce nie
kodowanie w pma (mysql): utf8_polish_ci meta w na stronce: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> dlaczego nie wyświetla i jak to naprawić ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 3 Dołączył: 1.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 1 Dołączył: 19.03.2012 Skąd: Września Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mam mysql a nie mysqli a gdy poprawiłem wyskakuje błąd i nadal nic
error: Warning: mysql_set_charset() expects parameter 1 to be string, resource given in bazka.php on line 9 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
jeżeli jest to PDO to nie
![]() kod wyświetlający
Ten post edytował kalafior122 16.08.2012, 22:27:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli jest to PDO to nie ![]() kod wyświetlający
Dodaj po tym:
to: rozumiem, że:
łączy Cię z bazą ? Albo drugą opcją może być teraz to, że w bazie masz już zapisane wszystkie wpisy z innym kodowaniu, więc teraz wejdź do phpmyadmin i sprawdź to przy danym polu. Ten post edytował Szymciosek 16.08.2012, 22:51:47 |
|
|
![]()
|
|
nadal nic
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może użyj mysql_set_charset wygrzebałem to więc nie pytaj jak/gdzie to wstawic ..
chyba nie ![]() "Jest to preferowana metoda zmiany kodowania. Korzystanie z mysql_query () , aby ustawić go (np. SET NAMES utf8 ) nie jest zalecane" Ten post edytował ExtazyPro 16.08.2012, 23:17:40 |
|
|
![]()
|
|
to służy chyba do czegoś innego
![]() @ref |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 1 Dołączył: 9.08.2011 Skąd: Bielsko Biała Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Wpisz sobie takie coś zaraz po połączeniu z bazą
I co działa?? Ten post edytował kondziu9516 18.08.2012, 21:50:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej podłączę się do tematu... Wiem że temat wałkowany itp ale żadne z podawanych rozwiązań typu "mysql_query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");" mi nie pomogło więc postanowiłem zapytać. Oto moja konfigutacja:
mysql> SHOW VARIABLES LIKE 'char%'; +--------------------------+--------------------------+ | Variable_name | Value | +--------------------------+--------------------------+ | character_set_client | utf8 | | character_set_connection | utf8 | | character_set_database | utf8 | | character_set_filesystem | binary | | character_set_results | utf8 | | character_set_server | utf8 | | character_set_system | utf8 | | character_sets_dir | C:\MySQL\share\charsets\ | +--------------------------+--------------------------+ mysql> SHOW VARIABLES LIKE 'collation%'; +----------------------+-----------------+ | Variable_name | Value | +----------------------+-----------------+ | collation_connection | utf8_general_ci | | collation_database | utf8_unicode_ci | | collation_server | utf8_general_ci | +----------------------+-----------------+ mysql> SHOW CREATE database test; | test | CREATE DATABASE `test` /*!40100 DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci */ | mysql> SHOW CREATE table loginy; loginy | CREATE TABLE `loginy` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `plec` varchar(255) character set utf8 collate utf8_polish_ci default NULL, PRIMARY KEY (`id`) ENGINE=InnoDB AUTO_INCREMENT=3 DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_unicode_ci | Po wpisaniu w konsoli mysql mam krzaki: mysql> select * from loginy; +----+------+ | id | plec | +----+------+ | 1 | opl | | 2 | ┬óop | +----+------+ Jednak po ustawieniu : 'set names latin1;' krzaków nie ma: mysql> set names latin1; Query OK, 0 rows affected (0.00 sec) mysql> select * from loginy; +----+------+ | id | plec | +----+------+ | 1 | opl | | 2 | óop | +----+------+ Wiem, że latin1 nie ma polskich znaków... Jednak nie mam pojęcia jaki błąd popełniłem, że nie widzę polskich znaków w konsoli mysql dla utf8 ale dla latin1 już tak ![]() Podczas próby wyświetlania tej pozycji w Mozilli też mam krzaki: ¢op mam ustawione: - charset=utf-8 - wszystkie możliwe kombinacje typu: mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); mysql_query("SET character_set_connection=utf8_polish_ci"); mysql_query("SET character_set_client=utf8_polish_ci"); mysql_query('SET character_set_results=utf8_polish_ci'); mysql_query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'"); mysql_query("SET CHARACTER_SET utf8_unicode_ci"); - plik zapisywałem w formacie: UTF-8 oraz UTF-8 (bez BOOM) Plik my : # CLIENT SECTION default-character-set=utf8 # SERVER SECTION default-character-set=utf8 character_set_server=utf8 collation-server=utf8_general_ci skip-character-set-client-handshake Już kolejny dzień z tym walczę. Pomocy... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:45 |