![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałem stworzyć prosty test na tak lub nie i mam problem ze sprawdzeniem czy odpowiedzi zostały zaznaczone
Chciałbym zrobić tak, że przy naciśnięciu Dalej wyświetliło się "odpowiedz na pytanie nr1, 2 lub 3" jak ktoś nie zaznaczy jednej z tych odpowiedzi lub gdy ktoś zaznaczy wszystkie odpowiedzi to żeby przeszło dalej tak jak w "form" do index.php?url=2 Problem polega na tym, że jak szukałem rozwiązania to wszędzie było to w języku którego jeszcze nawet nie ruszyłem czyli javascripct \ pomocy! ;p |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pora go "ruszyć".. na necie jest sporo tutoriali dla poczatkujacych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz to zrobić przy pomocy funkcji isset() do sprawdzania czy pole zostało zaznaczone,
oraz sprawdzasz w formularzu czy pole zostało wcześniej zaznaczone, jeżeli tak do dopisujesz wartość checked do inputa oczywiście w phpie Ten post edytował kamil_lk 24.08.2012, 20:04:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kamil dzięki za pomoc, wcześniej próbowałem zrobić to z isset() ale mi nie wyszło, teraz zrobiłem to inaczej, nie wiem czy prawidłowo zgonie z zasadami, ale działa.
A CuteOne jeśli masz pisać takie rzeczy to lepiej nie pisz nic, bo zaśmiecasz temat, a poza tym, jest dużo powodów przez które narazie nie mam czasu "ruszyć" js, a tylko dla takiego kawałka kodu który sprawdza czy "radio" jest zaznaczone nie będę uczyć się pół roku albo i dłużej js, skoro mi to było potrzebne na teraz. A dla ciekawych jak to zrobiłem kod: to na samym początku strony nawet przed DOCTYPE
a to na samym końcu po </html>
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki Kamil za naprowadzenie na rozwiązanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:52 |