![]() |
![]() |
-pkacper- |
![]()
|
Goście ![]() |
słyszałem że można mieść jeden dokument php np. index.php i odwoływać się do innych przez ciąg zapytań np. index.php?page=1 Jak mam to zrobić, wytłumaczcie o co w tym chodzi
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To proste. Do strony np index1.php ładujesz inne. Działa to tak jak jest przy użyciu ramek, czyli masz np jedną strone główną z menu i stałą treścią a ładuja Ci się tylko strony z tym co chcesz dać. Ułatwia to bardzo zycie przy kolejnych aktualizacjach wityny, gdyż jeżeli miałbyś dodać jakis link w menu dla 300 stron, to troche potrwa a tak zrobisz to dla jednej. To oczywiście tylko przykład. Nie zrozum mnie żle, że to jest tzw. "ramka", ale działa na podobnej zasadzie. Z ta różnicą, że jest to lepsze rozwiązanie niż zastosowanie wspomnianych tutaj ramek.
|
|
|
-pkacper- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak wiem o tym ale chodzi mi o same dołączanie innych stron do tej głównej jeśli możesz podaj jakiś przykład
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bylo juz na forum, poszukaj... -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
-pkacper- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzieki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam troche krocej
Ale nalezalo by jeszcze wstawic sprawdzenie czy taki plik istnieje i czy napewo znajduje sie na lokalnym serwerze.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:45 |