![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://4programmers.net/PHP/Debugowanie_kodu_php
3 akapit wspomina o używaniu apostrofów. Rozumiem i wiem, że są one szybsze w przypadku stringów ale czy niosą one jakąś dodatkową korzyść w przypadku funkcji *_query, że autor o tym w ogóle wspomina w artykule o debugowaniu?
Osobiście używam apostrofów ale przy zapytaniach zawsze używałem cudzysłów ze względu na krótszy zapis i "oszczędność" linii kodu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie zapis 'test'.$zmienna; jest najbardziej czytelnym zapisem bez względu na to czy jest to zapytanie SQL, czy cokolwiek innego. Poza tym to kwestia przyzwyczajenia. Oczywiście na początku, każdemu jest łatwiej zapisać "test $zmienna"; na szczęście powoli standardem staje się zapis z użyciem apostrofu. Być może w wersji xxx w ogóle zrezygnuje się ze zmiennych w ""
Programując w innych językach łatwiej sobie wyrobić nawyk z apostrofem. W większości języków mamy do czynienia z jakimś operatorem łączącym (najczęściej . lub + ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Czemu filtrujesz dane dopiero w zapytaniu, napisz funkcję, która będzie zabezpieczała całą tablicę post/get.
Osobiście używam jednego i drugiego, w zależności od złożoności zapytania. Zapis z łącznikami jest czytelny, wyrabia dobre nawyki i jest przede wszystkim szybciej przetwarzany (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co do łączników - zależy od języka programowania, głównie są to właśnie . + & , . Ten post edytował toaspzoo 12.08.2012, 12:57:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 12.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
offtop
Jasne można pisać dodatkowe funkcje, ale o wiele łatwiej szybciej i przyjemniej moim zdaniem skorzystać z PDO i prepared statements. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie... To był wyłącznie przykład obrazujący istotę problemu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Chciałem pokazać wszystkie możliwe przypadku po prostu. Ogólnie używam na codzień PDO bądź ActiveRecord. Z mysql_ zdarza mi się korzystać wyłącznie przy jednorazowych skryptach bądź modyfikacji starych skryptów/systemów. Ten post edytował markonix 13.08.2012, 09:32:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:52 |