![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2012 Skąd: Ciechomin/Łuków/Siedlce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie na forum (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Jestem nowy i to mój pierwszy post, ponieważ wcześniej sama lektura wystarczała mi do rozwiązywania swoich problemów. Mam stronę, którą chciałbym zabezpieczyć przed osiągnięciem maksymalnej liczby połączeń do mysql. Ogólnie połączenia są zamykane - jednak jeżeli osiągnie się dużą odwiedzalność może się okazać, że to nie wystarczy... Napisałem więc pętle w PHP, ktora includuje w plikach w ktorych łączę się z bazą (na samym początku - dlatego sesja i ob ):
Chodziło mi o to, by w razie braku możliwości połączenia z bazą skrypt automatycznie łączył się ponownie - czy zrobiłem to poprawnie? Nie stety nie wiem nawet jak to sprawdzić ;/ a myślę, że Wasze doświadczenie mi pomoże:) Z góry dzięki za pomoc. Ps: Nie wiedziałem tak naprawdę w jakim wątku to umieścić... czy przypadkiem nie Przedszkole - jeżeli tak to proszę administrację o przeniesienie. Ogólnie nie uważam, że "raczkuje" ponieważ miałem ogromną ilość problemów, które albo metodą prób i błędów rozwiązałem albo googlowaniem, bądź właśnie dzięki temu forum. Raczej zwykłym zjadaczem chleba bym się nazwał, który coś tam wie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Patras3 11.08.2012, 16:06:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Ogólnie połączenia są zamykane - jednak jeżeli osiągnie się dużą odwiedzalność może się okazać, że to nie wystarczy... Jak osiągnie, to wtedy będziesz się martwić. Skup się na nauce. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz to sprawdzić to musiałbyś sam na sobie przeprowadzić atak DDOS. Ale wydaje mi się, że to nie jest temat dla osoby, która dopiero zaczyna przygodę z php. Jeżeli skoncentrujesz się na pisaniu wdajnych zapytań mysql i optymalnym projektowaniu bazy danych, to pomijąjąc przypadki ataków z taką sytuacją się raczej nie spotkasz. Najlepiej opanuj podstawy i w dalszym kształceniu miej na uwadze optymalizację mysql i kwestie zabezpieczeń przed atakami i będzie dobrze.
Co do Twojego skryptu to sleep na 20s nie ma sensu bo po chwili wywali błąd z tytułu przekroczenia maksymalnego czasu wykonywania skryptu, więc jeżeli już to lepiej podjąć max 3 próby w odstępach 500ms. @DOWN faktycznie masz rację, nie dopatrzałem i potraktowałem to jako sleep() Ten post edytował tehaha 11.08.2012, 17:00:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2012 Skąd: Ciechomin/Łuków/Siedlce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- to nie jest sleep lecz usleep (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) czyli według manuala: Cytat Halt time in micro seconds. A micro second is one millionth of a second. Więc chyba jest dobrze @tehaha ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
- to nie jest sleep lecz usleep (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) czyli według manuala: Więc chyba jest dobrze @tehaha ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak, bo 20s != 20 000ms. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Skoro nikt się tych pętli nie czepia to chyba są okej (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Skoro nikt się tych pętli nie czepia to chyba są okej Nie jest ok, bo jeżeli skrypt nie będzie mógł się połączyć z bazą, a będzie bez konća próbował, to po chwili pojawi się biały ekran z błędem przekroczenia maksymalnego działania skryptu. Jeżeli już się upierasz, żeby podejmować więcej niż jedną próbę to ogranicz to ilościowo i po nieudanych kilku próboch wyświetl jakąś stronę z komunikatem.
|
|
|
![]()
|
|
Nie jest ok, bo jeżeli skrypt nie będzie mógł się połączyć z bazą, a będzie bez konća próbował, to po chwili pojawi się biały ekran z błędem przekroczenia maksymalnego działania skryptu. Jeżeli już się upierasz, żeby podejmować więcej niż jedną próbę to ogranicz to ilościowo i po nieudanych kilku próboch wyświetl jakąś stronę z komunikatem. myślę że 3 próby do 5 maksymalnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) da radę napisać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki za radę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 11:20 |