![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 3.04.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
oto kod z którym mam problem
obracam obiekt canvas (dokładnie odcinek) o dany kąt. i to wszystko działa, potrzebuje jednak współrzędnych końca odcinka. skorzystałem ze wzoru jaki podał Majeskas na stronie link podstawiłem moje dane, jednak wynik wychodzi błędny. może ktoś wskazać błąd? załączam link do skryptu dla lepszego oglądu sytuacji JsFiddle pozdrawiam Ten post edytował El Nino9 9.08.2012, 19:48:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy jeszcze potrzebujesz rozwiązania, ale:
1. obrót w matematyce (funkcje sin, cos) działa na kątach skierowanych przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, a na canvasie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Najprościej dać minus przed zmienną ![]() 2. Funkcje sin, cos operują na radianach, a nie stopniach. 3. Miałeś wpisane złe współrzędne startowe, które zresztą są tam na sztywno, powinny być sparametryzowane i wpływać na faktyczne miejsce odrysowania się linii. Działający kod: http://jsfiddle.net/VK2ez/33/ -------------------- :]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:46 |