![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Mam strona która posiada około 10 000 rekordów. Przed chwilą włączyłem na stronie cache zapytań do baz danych (używam CI). Jeden z plików powstałego cache ma ponad 6 mega. Czy warto robić ten cache? Robił ktoś test szybkości? Czy zyskam coś przy używaniu cache? -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że zyskasz na cachu, tylko pytanie ile, bo 10 000 rekordów to mało...
Ile zyskasz, możesz sobie sprawdzić na jakimś zapytaniu, wykonaj ręcznie i zobacz ile zajęło czasu, przy zapytaniu zcachowanym oszczędzisz pi razy drzwi tyle ile trwa zapytanie. Wiadomo pobranie z cache też zajmuje ileś ms, ale to już trzeba by zrobić testy na konkretnej architekturze. -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, musze wspomnieć że cache włączyłem dla całej strony. Dużo jest tam małych zapytań. Czy w takim razie cache nie ma większego sensu.. ?
-------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 1 Dołączył: 11.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż zapytanie które cachowałeś
![]() |
|
|
![]()
|
|
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=20...mp;#entry983288 + kilka zapytań, ale to ilość zwracanych rekordów to około 300-400
-------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 19:28 |