![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 2 Dołączył: 2.08.2012 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Zazwyczaj zapisuje pliki na serwer i odpalam ja na stronie z wykorzystaniem odpowiedniego linka. Obecnie chciałbym aby nie można było odpalic z przeglądarki danego zdjęcia wpisując jakis link. Myslałem o kodowaniu np sha512 nazwy mojego zdjecia wtedy była by trudna do trafienia ale jednak było by to możlwie. Czy jest jakas metoda ochrony zdjec? Słyszałem o bazach danych( przechowywanie zdjec jako pliki binarne) ale bazy mogą powiększac sie wtedy w nieskończonośc i wolno działają. Wtedy jednak jak mniemam była by możliwosc przy odczycie z bazy napisanie jakiego skryptu chroniącego. Co o tym myślicie?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Analizował moze ktos jak robią to duże serwisy?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Chetnie posłucham nawet najdrobniejszych wskazówek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to za super tajne zdjęcia, których nie można pobierać? Z resztą po co to zabezpieczenie robić? Jeśli zablokujesz cokolwiek po stronie serwera czy nawet przeglądarki (patrz prawoklik), to nacisnę magiczny klawisz PrintScreen i voila, mam foto (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 2 Dołączył: 2.08.2012 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O co chodzi z tym klawiszem PrntScr?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak będziesz miał włączoną jakąś stronę to naciśnij go (najczęściej jest na samej górze klawiatury nad home, end, page up itd), otwórz painta i naciśnij CTRL+V.
|
|
|
![]()
|
|
Aha niezrozumiałem Cie na początku. Mi chodziło o to że np ktos przechowuje zdjecia na portalu społecznościowym których nie upublicznia wszystkim. Np jestes jakims userem i masz zdjecia tylko dla znajomych. O ile profil moze byc chroniony to jak znasz link zdjecia mozesz sobie je wyswietlic. Mozna utrudnic to przez dawanie skąplikowanych linków ale i tak zawsze jakies prawdopodobienstwo trafienia jest.
Tu cos mam innego, analizuje to teraz http://docstore.mik.ua/orelly/webprog/pcook/ch15_09.htm Ten post edytował johnyMajster 3.08.2012, 18:59:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Blokada w htaccess katalogu ze zdjęciami i skrypt posiadający dostęp do tego katalogu. Skrypt na podstawie uprawnień decyduje czy zdjęcie wyświetlić, czy nie.
|
|
|
![]()
|
|
A wiesz może jak to wygląda w Zendzie.
Powiedzmy ze mam kontroler/akcja Wystarczy dac dostep kontrolerowi?? Czy może całej aplikacji?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Pomyśl... Skoro dostęp ma mieć tylko jeden skrypt to po co masz zezwalać całej aplikacji. A co jeśli ktoś znajdzie dziurę i wykorzysta ją do wbicia się tam gdzie nie powinien (zakładam najgorszy wariant zawsze)? Wtedy dobierze się także do tego katalogu ze zdjęciami, a chyba nie o to chodziło (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trudno schować coś, co chcesz pokazać.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 14:40 |