![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2003 Skąd: Szczecinek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemka mam takie zapytanie
I mam pytanie czy moge jakos dac ifka w tym ze jesli w bazie istnieje juz w polu down_title tresc z $HTTP_POST_VARS['name'] to wyswietlilo echo i zatrzymało zapytanie albo tak jak WHERE zadziałało mozna to zrobic petlą dodajac wszystkie title to tablicy i potem sprawdzac ale ja chcem to w zapytaniu jakos zrobic mianowicie WHERE Ten post edytował paweb 23.08.2004, 20:06:49 -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
Sprzęt: Noteook BenQ A33E ___________________________________________________ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
w zapytaniu, hyba niebardzo, ale w kodzie php, mozna to zrobic,
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2003 Skąd: Szczecinek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat I mam pytanie czy moge jakos dac ifka w tym ze jesli w bazie istnieje juz w polu down_title tresc z $HTTP_POST_VARS['name'] to wyswietlilo echo i zatrzymało zapytanie albo tak jak WHERE zadziałało mozna to zrobic petlą dodajac wszystkie title to tablicy i potem sprawdzac ale ja chcem to w zapytaniu jakos zrobic mianowicie WHERE Przeczytaj dokładnie a szczegolnie mozna to zrobic petlą dodajac wszystkie title to tablicy i potem sprawdzac ale ja chcem to w zapytaniu jakos zrobic mianowicie WHERE -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z poziomu bazy danych możesz ustawić pole na UNIQE. Jeśli będziesz dodawał wpis, w którym wartość pola ustawionego jest na UNIQE a podana wartość będzie już wcześniej w bazie to bd uniemożliwi zapis nowego wpisu.
-------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W INSERCIE za dużo nie zrobisz w tej kwesti. Żeby rozwiązać ten problem ja bym proponował jedną z dwóch dróg :
1) dla pola down_title ustawić flage Unique i obsłużyć potencjalny błąd/ ostrzeżenie przy wykonywaniu INSERT'a 2) przed INSERTEM sprawdzić
i w zależności od wyniku dodać lub wyświetlić komunikat dla użytkownika. Inne rozwiąznie nie przychodzi mi do głowy , może ktoś z forumowiczy na coś wpadnie ![]() -------------------- MySQL said:
You have an error in your SQL syntax near ' `sygnatura` VARCHAR, NOT NULL |
|
|
![]()
|
|
zrobilem tak
Działa thx -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 13:21 |