![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako, że dopiero zaczynam z pdo mam małe doświadczenie z tym i nie wiem czy takie coś ma w ogóle sens. Piszę sobie prostego cmsa, na szablonach i nie wiem za bardzo gdzie wrzucić połączenie z bazą danych. W index.php jakoś dziwnie mi to wygląda, dlatego zrobiłem sobie klasę taką:
db.php:
teraz w index.php wywołuje sobie ją:
i mam połączenie z bazą... ale czy to ma sens? nigdy nie widziałem w prostych cmsach nawiązania połączenia w pliku index.php Jak nie używałem pdo to robiłem sobie plik config.php i tam nawiązywałem połączenie z bazą danych |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak piszesz cms to może lepiej będzie skorzystać z jakiegoś freamworka. (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
A co do twojego pytania do dołaczaj pliki z połączeniem do bazy wraz z zapytaniem. Podstawy MVC. Ten post edytował grzes999 31.07.2012, 18:24:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
To nie jest chyba cała klasa?
Nie widzę jak przekazujesz parametry np..DB_USERNAME(definiujesz je gdzieś,jakieś akcesory)? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
My mamy wiedzieć czy to ma sens? To Ty projektujesz CMS. IMO nie, nie ma sensu, bo niby po co Ci połączenie w index.php, nawiązuj połączenie tam gdzie jest potrzebne.
|
|
|
![]()
|
|
no właśnie problem w tym, że cała, jedynie co tam mogę dodać to __destruct (o ile pdo coś takiego ma?), bo co więcej tam mogę dać? dlatego chyba taka klasa nie ma sensu.
Stałe są w pliku konfiguracyjnym config.php, a ten plik będzie tworzony przy instalacji cmsa (będzie instalator). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Niktoś,
przecież to są stałe (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Tylko nie zrób z tej klasy "nakładki" na PDO, możesz z klasy Database uczynić Singleton - jedna instancja na aplikację, poczytaj o tym Następnie napisać metodę, która nawiązuje połączenie, ale nie korzysta ze stałych, tylko z jakichś parametrów... oraz metodę zwracającą utworzony obiekt PDO (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) PS. jeżeli nie umiesz obiektówki b. dobrze, to nie sensu bawić się we własnego cmsa, bo bubel wyjdzie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) lepiej skorzystaj z gotowych rozwiązań i spróbuj je zrozumieć, takie doświadczenie na pewno Ci się przyda Ten post edytował rzymek01 31.07.2012, 18:45:20 |
|
|
![]()
|
|
Singleton może i tak, ale nie wiem czy to ma sens do naprawdę prostego cmsa (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
oop znam słabo, ale właśnie po to piszę tego cmsa, żeby ogarnąć obiektówke. A z tym pdo zrobię sobie plik db.php i tam będę się łączył z bazą i tyle. W indexie dołączę ten plik i pozamiatane (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował d.stp 31.07.2012, 19:08:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w ten sposób niczego się nie nauczysz, oprócz złych nawyków (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
dam kod do oceny tutaj na forum i wtedy będą to dobre nawyki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz się nauczyć OOP to przejrzyj kod najpopularniejszych frameworków, a nie pisz sam czegoś, o czym nie masz pojęcia z nadzieją, że się nauczysz.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:16 |